Reklama

Jak zrobić frytki z jabłek

Frytki z jabłek? Uszczypnąć? Frytki z waniliowym sosem będą kulinarną ciekawostką nie tylko dla dzieci, ale i dorosłych. Pokryte tylko mąką kukurydzianą, szybko smażą się w gorącym oleju. Jeszcze ciepłe, posyp cukrem z cynamonem i zaskocz swych bliskich. Czasem prostota jest najlepszym rozwiązaniem.

Rzeczy, których potrzebujesz

* 2 jabłka, twardych

* olej do smażenia

* ½ szklanki cukru

* 1 łyżka cynamonu

* ekstrakt waniliowy

* mąka kukurydziana

* cukier cynamonowy

Rozgrzej olej, wybierz głęboki garnek, bądź patelnie. Jeśli posiadasz frytkownicę będzie doskonała. W małej miseczce zmieszaj cukier i cynamon. Odstaw na bok.

Jabłka obierz i pokrój w drobne kawałki. Następnie obtocz jabłka w mące kukurydzianej. Sprawdź czy olej jest wystarczająco gorący, wrzucając jedną ćwiartkę na próbę. Jeśli nie skwierczy, odczekaj jeszcze chwilę 2-3 min. Wrzuć jabłka obtoczone w mące na gorący tłuszcz. Smaż, aż jabłka ładnie zbrązowieją.

Odsącz nadmiar tłuszczu wykładając jabłka na papierowy ręcznik. Następnie gorące wyłóż na blachę. Posyp mieszaniną cukru i cynamonu.

Jabłka możesz podać z sosem waniliowym. Wystarczy, że do śmietanki kremówki dodasz ekstrakt waniliowy i resztki mieszanki cukru i cynamonu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama