Reklama

Jak zrobić domowy sorbet z ananasa?

Jeżeli nie robiłaś nigdy sorbetów i lodów w domu, aby zacząć to letnie ciepłe dni są do tego najlepsze. Odrobina pracy, parę prostych składników i gotowe. Domowe lody i sorbety są najlepsze, najzdrowsze i najbardziej smakują. Zapoznaj się z prostym przepisem na sorbet ananasowy.

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 1 świeży ananas
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody

Ananasa obieramy i kroimy na cząstki. Można też posłużyć się ananasem z puszki, po uprzednim odcedzeniu z zalewy. Pokrojonego ananasa wrzucamy do blendera.

Do ananasa dodajemy cukier i wodę. Cukier można zastąpić miodem lub innym naturalnym słodzikiem. Włączamy blender i miksujemy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki, przynajmniej na godzinę.

Powstałą masę przelewamy do maszynki do lodów. Jeśli ją posiadamy. Jeżeli nie, sorbet należy często mieszać podczas zamrażania. Masę wlewamy do pojemnika, którą umieszczamy w zamrażalniku i mieszamy przez parę godzin co 20-30 minut. Będą idealne bez kryształków lodu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama