Reklama

Jak zrobić domowe żelki owocowe

Ostatnio moja przyjaciółka powiedziała mi, że stosuje żelatynę jako suplement diety. Zaintrygowało mnie to. Używam żelatyny okazjonalnie, kiedy robię domowe pianki czy do kilku innych przepisów. Nigdy jednak nie myślałam o żelatynie jako o „zdrowej żywności”, którą powinnam dodawać do swojej diety. Żelatyna pochodzi z kolagenu, który uzyskuje się z produktów pochodzenia zwierzęcego (weganie i wegetarianie, może będziecie chcieli pominąć ten post!).

Żelki, na które chcę wam przedstawić przepis, są domowej roboty przysmakiem zawierającym tylko naturalne składniki – miód, żelatynę, sok z cytryny i imbir. Wzbraniam się, kiedy dzieci proszą mnie o kupienie żelków, bo zwykle jest w nich mnóstwo cukru i barwników. Te, które chcę wam zaproponować, są alternatywą dla słodkich przekąsek z dodatkową zaletą – są zdrowe. Poza tym tak łatwe w wykonaniu jak ugotowanie wody! Niektóre rodzaje żelatyny trzeba rozpuścić w wodzie przed użyciem. Do wykonania naszych żelków będziemy potrzebować żelatyny, którą trzeba rozpuścić w gorącym płynie. To rodzaj żelatyny, który najczęściej znajdziemy w naszych sklepach. Możesz też zamówić przez Internet żelatynę pochodzącą z krów pasionych trawą lub żelatynę wieprzową. Nie musisz używać foremek, ale myślę, że będzie to urocze. Poniższy przepis zawiera składniki, z których otrzymamy około 12 – 24 kostek, w zależności od foremki.

Składniki

6 łyżek żelatyny w proszku

2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

6 łyżek miodu

1-2 łyżki świeżo startego na tarce imbiru

Wykonanie<>/b

Ubij trzepaczką sok z cytryny, miód i imbir w rondelku niereagującym z kwasami ani zasadami. Wsyp żelatynę i dobrze ubij. Rondelek postaw na średnim ogniu. Ciągle ubijaj do momentu wrzenia. Przez kilka minut trzymaj mieszankę na wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć, a żelatyna się rozpuści. Po rozpuszczeniu się żelatyny mikstura stanie się przezroczysta.

Zdejmij rondel z ognia i przelej jego zawartość do foremki w kształcie sześcianu o wymiarach 20x20x20 lub do foremki do cukierków. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia zanim potniesz powstałą galaretkę na mniejsze sześciany lub zanim wyjmiesz ją z foremki. Możesz też włożyć galaretkę do zamrażarki na 10-15 minut, aby przyspieszyć czas studzenia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama