Reklama

Jak zrobić domowe lody?

Lato w pełni. Nie ma lepszego deseru na upalnie dni niż zimne lody. Zamiast kupować w sklepie, można je przygotować w domu. Dzięki temu to my decydujemy, jakie składniki będą zawierały nasze lody. Jak zrobić domowe lody? Jest na to kilka sposobów.

Reklama

Domowe lody z jaj i mleka

Domowe lody z jaj i mleka to jeden z najbardziej tradycyjnych przepisów. Do przygotowania deseru będziemy potrzebować połowę litra tłustego mleka. Odlewamy z niego ¼ szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem wanilinowym i ¼ szklanki białego cukru, od czasu do czasu mieszając. Ucieramy sześć żółtek z ¼ szklanki cukru. Proces ten potrwa około pięciu - siedmiu minut. Dobrze utarte żółtka zmienią barwę na jasnożółtą, wówczas należy dodać do nich wcześniej odlaną ¼ szklanki mleka i zmiksować. Tak przygotowaną miksturę wlewamy do gotującego się mleka bardzo cienkim strumieniem, cały czas mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką. 

Gdy mieszanka osiągnie temperaturę osiemdziesięciu pięciu stopni Celsjusza, zacznie gęstnieć i przypominać konsystencją rzadki budyń, wówczas należy wyłączyć palnik, a krem wystudzić mieszając go od czasu do czasu. Na tym etapie warto do lodów dodać ulubione składniki: czekoladę, pokruszone ciastka, mus owocowy lub kawałki owoców. Gdy krem jest już zupełnie zimny, należy wstawić go do zamrażalnika. Jeśli chcemy, by domowe lody były gładkie, warto przez pierwsze dwie godziny, co trzydzieści minut wyjmować je i miksować przez krótką chwilę. Dzięki temu unikniemy grubych kawałków lodu, a deser będzie idealnie kremowy.

Przepis na lody ze śmietany kremówki i jajek znajdziesz w filmie poniżej.

Jak zrobić domowe lody? Skondensowane mleko i kremówka

Innym sposobem na przygotowanie domowych lodów jest ubicie 200 mililitrów skondensowanego mleka z taką samą ilością śmietany kremówki.  Następnie należy dodać łyżkę cukru wanilinowego i całość ubić na gęsty krem. Jeśli mleko było niesłodzone, trzeba dodać dwie łyżki cukru pudru. Na koniec dodajemy do masy kawałki czekolady, owoców lub pokruszone ciastka. Całość mieszamy i przelewamy do foremek na lody lub plastikowego pojemnika. Wkładamy do zamrażarki na trzy godziny.

Lubisz miętę? Dodaj ją do lodów!


Zdrowe domowe lody z jogurtu

Domowe lody można zrobić także na bazie jogurtu greckiego. W tym celu należy przygotować jedno opakowanie jogurtu oraz ulubione, mrożone owoce. Do blendera kielichowego wlewamy jogurt, a następnie wsypujemy owoce i dodajemy odrobinę miodu do smaku. Im lody mają być słodsze, tym więcej miodu należy dodać. Całość miksujemy, przelewamy do pojemników i zamrażamy. 

Rada: można kupić gotowe, mrożone owoce lub przygotować je samodzielnie. Wystarczy pokroić na kawałki świeże owoce i włożyć je na kilka godzin do zamrażalnika. 

Smacznego!


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama