Reklama

Jak zrobić ciasto z limonek?

To jeden z przepisów na ciasto, które jest na tyle zdrowe, że może być jedzone na śniadanie. Limonki zawierają witaminę C i witaminę A, która wpływa pozytywnie na wzrok, wygląd paznokci czy skórę. Owoce bogate są w wapń i fosfor, działają alkalizująco i wspomagają pracę wątroby.

Reklama

Składniki

Ciasto:

¾ szklanki drobno mielonych migdałów

2-3 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka masła migdałowego

Farsz:

sok i skórka otarta z 6-8 limonek

5 jajek

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

5 łyżeczek mąki kokosowej

1 szklanka mleka kokosowego

łyżeczka miodu lub stewii

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zagnieć ciasto z mielonych migdałów, oleju kokosowego i masła migdałowego. Gdy będzie wyrobione, to wylep formę do pieczenia ciastem. Umieść ciasto w piekarniku na około 10 minut, aż delikatnie się zarumieni.

Jajka zmiksuj na gładką masę. Dodaj sok z limonki i skórkę, wanilię, mąkę kokosową, mleko kokosowe i stewię lub miód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Wyjmij ciasto z piekarnika i delikatnie wylej masę na wierzch. Piecz przez około 30-35 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. A teraz najtrudniejszy etap… umieść w lodówce i czekaj, aż całkowicie ostygnie. Możesz w tym czasie ubić bitą śmietanę z dodatkiem wanilii lub stewii. Ciesz się pysznym śniadaniem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama