Reklama

Jak zrobić batony energetyczne z nasion i orzechów?

Na dłuższe wędrówki po górach i długie godziny w pracy nie ma nic lepszego i pożywnego niż energetyczny baton. Skomponowany z samych witamin. Mieszanka orzechów i nasion to doskonały przysmak, gdy czujesz, że żołądek przykleił się do kręgosłupa. Niesamowicie pożywną i zdrową przekąskę, wykonasz samodzielnie w domu. A oto jak ją zrobi.

Rzeczy, których potrzebujesz

* 1 szklanka migdałów

* 1/2 szklanki orzechów włoskich lub ziemnych lub jakie lubisz

* 1/3 szklanki rodzynek

* 2/3 szklanki nasion dyni

* 2/3 szklanki nasion słonecznika

* 3 łyżki nasion sezamu

* 3 łyżki nasion chia

* 1 łyżka skórki pomarańczowej

* 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego

* ½ szklanki miodu

Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Przełóż blachę papierem do pieczenia i nasmaruj olejem. Posiekaj orzechy i zmieszaj z pozostałymi składnikami z wyjątkiem oleju i miodu.

Osobno zmieszaj olej z miodem i polej orzechy z nasionami, zamieszaj tak by wszystko pokryło się olejem z miodem. Powstałą mieszankę przełóż na blachę do pieczenia. Rozsmaruj równomiernie warstwę masy na patelni. Piecz przez 15-20 minut.

Wyjmij masę do przestygnięcia na 20 minut. Następnie wstaw do lodówki na 45 minut by masa stwardniała. Po tym czasie wyjmij z lodówki i pokrój w prostokąty lub w kwadraty, jak ci wygodnie. Przechowuj w zamykanym pojemniku, każdy batonik przełóż papierem by nie posklejały się.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama