Reklama

Jak przygotować idealną masę do makowca?

Makowiec to jedno z najbardziej świątecznych ciast. Jego sekret tkwi w cieście drożdżowym oraz masie makowej. Mimo że to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich ciasta, przygotowanie masy makowej może okazać się wyzwaniem dla niektórych osób. Specjalnie dla nich przygotowaliśmy instrukcję, która pomoże przygotować pyszną i aromatyczną masę do makowca.

Dlaczego warto jeść mak?

Masa makowa ma sporo kalorii, ale warto wiedzieć, że jej główny składnik to bardzo zdrowy produkt. W maku znajdziemy sporo tłuszczów, bo około 40-50 procent całego składu. To dlatego mak jest kaloryczny. 100 gramów zawiera około 480 kalorii. Jednak poza tłuszczami, mak bogaty jest również błonnik, który świetnie wpływa na trawienie, a także kwasy omega-6 regulujące pracę nerek i wątroby oraz zbija cholesterol. Znajdziemy w nim również witaminy A, C, D oraz E, wapń, magnez żelazo oraz potas. Mak ma świetny wpływ na układ trawienny, ale także na nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Warto jeść go regularnie, ale z umiarem. A teraz przejdźmy do przygotowania masy makowej.

Potrzebne składniki

Oto składniki, które będą nam potrzebne:

* 500 gramów suchego maku

* 150 gramów brązowego cukru

* trzy łyżki miodu

* 100 gramów rodzynek

* 50 gramów orzechów włoskich

* dwie łyżki aromatu migdałowego

* jedna łyżeczka cynamonu w proszku

* pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

* jednak łyżka masła (powinno być w temperaturze pokojowej)

Sposób przygotowania

1. Mak zalewamy gorącą wodą (powinna pokryć wszystkie ziarna), odstawiamy do wystygnięcia, następnie odsączamy z nadmiaru wody.

2. Mielimy mak dwukrotnie używając drobnego sitka.

* Do przygotowania masy makowej możemy również użyć dostępnego w sklepach gotowego zmielonego maku. Taki mak wystarczy jedynie zalać wrzątkiem i wystudzić, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody.

3. Do maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy całość. Do masy możemy dodać posiekane migdały lub suszone owoce.

4. Przed wykorzystaniem masy do wypieków należy połączyć ją z ubitymi białkami (można również z całymi jajkami, w zależności od przepisu). Warto wiedzieć, że na masę o wadze 500 gramów potrzeba sześć ubitych na sztywną pianę białek. Ten trik sprawi, że masa nie będzie odstawać od ciasta.

* Masę makową możemy przechowywać około pięciu dni w lodówce (tylko bez białek) lub mrozić.

Powodzenia w przygotowaniu!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama