Reklama

Jak przygotować bezglutenowe ciasto cytrynowe

Dieta wszystkim kojarzy się z wyrzeczeniami, restrykcyjnymi posiłkami i brakiem słodyczy. To, że jesteś na diecie, wcale nie znaczy, że nie możesz zjeść deseru. Mamy dla ciebie propozycję wegańskiego, bezglutenowego ciasta cytrynowego. Czym zastąpić mąkę? Otóż może to być dla ciebie wielkie zaskoczenie, bo zamiast niej użyjemy kalafiora. Przeczytaj ten przepis, aby się dowiedzieć, jak przygotować to niezwykłe ciasto.

Spód:

2 ½ szklanki ulubionych orzechów

1 szklanka daktyli

2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego

Wypełnienie:

3 szklanki "ryżu z kalafiora"

3 awokado

1 ½ szklanki pokrojonego ananasa

¾ szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy

otarta skórka z 1 cytryny

sok z 1 cytryny

1/ 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

½ łyżeczki ekstraktu z cytryny

szczypta cynamonu

Krem:

1 ½ szklanki jogurtu kokosowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy

Przygotuj formę na ciasto. Orzechy zmiel na drobno. Dodaj daktyle i syrop klony i zblenduj na gładką masę. Wyłóż masę do formy. Teraz przygotuj "ryż z kalafiora". Będzie ci potrzebna jedna główka kalafiora. Odetnij różyczki kalafiora. Przełóż różyczki do malaksera i zblenduj na drobno, aż kalafior zacznie przypominać ryż.

Umieść w malakserze "ryż z kalafiora" obrane i pokrojone awokado, ananas, syrop klonowy, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Utrzyj na gładką masę. Dodaj wanilię, ekstrakt z cytryny i cynamon. Ucieraj jeszcze przez chwilę. Wylej masę do formy. Umieść ciasto w zamrażalniku na 5 godzin lub całą noc. Po wyjęciu z zamrażalnika podawaj z kremem. W średniej misce ubij jogurt z ekstraktem waniliowym i syropem klonowym. Wyłóż na placek równą warstwę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama