Reklama

Ekstrakt waniliowy - jak zrobić?

Podczas pieczenia dodajesz ekstrakt waniliowy dla lepszego smaku, a wydaje ci się on jakiś nijaki. Po upieczeniu nie wyczuwasz go w ogóle. Smutki odrzuć w kąt, gdyż mamy dla ciebie przepis na własny ekstrakt waniliowy. Od teraz wszystkie wypieki będą aromatyczne i bogate w smaku.

Rzeczy, których potrzebujesz

* 3 laski wanilii

* 1 szklanka brandy albo wódki albo bourbonu

Laski wanilii przetnij na pół, lecz nie przecinaj ich całkowicie. Zostaw końcówkę nie przeciętą. Włóż tak rozciętą wanilię do butelki i zalej alkoholem.

Upewnij się, że alkohol całkowicie pokrył laseczki wanilii. Butelkę zamknij i odstaw w suche i chłodne miejsce. Co tydzień staraj się butelką wstrząsnąć. Obserwuj czy alkohol staje się ciemniejszy podczas uwalniania się aromatu.

Aby otrzymać najlepszy aromat wystarczy, że ekstrakt odstoi 8 tygodni. Brandy lub bourbon będą lepszym wyborem do powstania ekstraktu waniliowego niż wódka. Aromat wanilii będzie mocniejszy i bogatszy z brandy lub bourbonu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama