Reklama

Domowe lody bananowe: Jak zrobić?

Domowe lody bananowe to prosty do zrobienia, a zarazem zdrowy deser, który króluje szczególnie latem. Banany są bogatym źródłem potasu i zawierają wiele cennych witamin, między innymi C oraz K. Natomiast mleko, które jest jednym ze składników tej słodkiej przekąski, w swoim składzie ma wapń, a także fosfor. Deser ten w jadłospisie powinny uwzględnić osoby zmagające się z anemią lub nadciśnieniem tętniczym. Jak zrobić domowe lody bananowe? Poniżej podpowiadamy.

Co zawierają lody bananowe?

Domowe lody zrobione z bananów, to nie tylko smaczny deser, ale również cenne źródło witamin i minerałów. Banany bowiem zawierają potas, pomagający zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie oraz pobudzić wydzielanie insuliny. Drugim ważnym składnikiem jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy i przyspiesza gojenie się ran. Warto także wspomnieć o witaminie K, odpowiadającej za proces krzepnięcia krwi i wzmocnienie wzroku.

Lody są przysmakiem, który tworzy się na bazie mleka. Zawiera ono cenny wapń, który wzmacnia kości oraz wpływa na pracę mięśni. Drugi ważny składnik mleka to fosfor: uczestniczy w produkcji energii i procesach metabolicznych.

Reklama

Kto powinien jeść lody bananowe?

Deser ten powinny jeść osoby, zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. Potas, który znajduje się w bananach, pomaga w unormowaniu ciśnienia krwi. Ponadto pierwiastek ten ma niebagatelne znaczenie w przypadku walki z miażdżycą i zapobiega wystąpieniu udaru.

Natomiast pektyny stanowiące również skład tego owocu, obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się możliwość pojawienia się zawału serca. Domowe lody bananowe powinny jeść osoby z anemią, gdyż owoce te zawierają dużą ilość żelaza.

Jak zrobić domowe lody bananowe?

Zrobienie domowych lodów bananowych jest bardzo proste. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników:

  • 3 banany,
  • 50 mililitrów mleka,
  • do posypania lodów: kakao, wiórki kokosowe lub czekoladowe.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banany ze skórki i pokrój na plasterki. Włóż je do pojemnika na minimum trzy godziny i zamróź.
  2. Zamrożone banany przełóż do głębokiej miski i dodaj mleko i dokładnie zmiksuj.
  3. Lody przełóż do specjalnych pucharków i posyp kakao lub wiórkami koksa. Możesz również użyć do tego roztopionej czekolady. Smacznego!

Jak podawać deser?

Domowe lody bananowe możesz podawać na wiele sposobów. Jako dodatek idealnie nadają się wszelakie owoce, które podkreślają smak deseru. Aby całość wyglądała elegancko, pokrój je na małe części i przystrój nimi lody. Spróbuj również dodać polewę lub bitą śmietanę: wystarczy udekorować nimi przysmak i gotowe. 

Wiele osób używa też alkoholu jako uzupełnienie smaku lodów: najlepiej sprawdzi się koniak wódka lub szampan.Tego typu deser nadaje się na uroczystości rodzinne czy spotkanie przy kawie. Lody bananowe są świetnym sposobem na orzeźwienie w gorące letnie dni!

Zobacz też:

Mus truskawkowy z kremem mascarpone

Domowe kiszone jabłka: Jak zrobić?

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama