Dodaj odrobinę do ciasta. Pączki długo pozostaną świeże i puszyste

Każdy z łasuchów lubi tłusty czwartek, gdyż mogą do woli pojeść pączków. Co, jeśli szybko tracą swoją świeżość i aromatyczny zapach? Znamy sposób, by słodkości były jadalne przez kilka dni. Wystarczy dodać dwa składniki!

Tradycja tłustego czwartku 2023

Skąd właściwie pochodzi tradycja tłustego czwartku? To święto ruchome, które w tym roku będzie świętowane 16 lutego. Obyczaj pochodzi jeszcze z czasów pogańskich. Wytrawne pączki służyły wtedy jako zakąska do wódki. Miały postać wytrawnego ciasta chlebowego i faszerowane były mięsem, słoniną lub skwarkami. Na dworach zwyczaj ten praktykowany był od około XVI wieku. Wtedy też pojawiały się pierwsze słodkie pączki z nadzieniem. Pyszności można przygotować na kilka sposobów. Obowiązkowo trzeba dodać słodkie i kolorowe nadzienie. Najczęściej jest ono wiśniowe, różane czy czekoladowe. Całości dopełnia lukrowa polewa lub cukier puder.

Reklama

Co zrobić, by pączki zachowały świeżość?

Jeśli będziesz przygotowywać pączki samodzielnie warto zadbać o to, by były puszyste. Trzeba lekko zmodyfikować przepis, aby wypieki nie stały się twarde na kolejny dzień. Wystarczy, że zamiast mleka dodasz trochę jogurtu. Natomiast część mąki zamień na utłuczone i ugotowane ziemniaki. Zamienniki sprawią, że pączki będą pulchniejsze, a także wilgotne. Dzięki temu, że woda nie ucieknie z nich szybko, pozostaną dłużej świeże.

Przepis na pączki

Przygotowanie sprawi ci wiele przyjemności, potrzebujesz tylko kilku składników:

  • 400 gramów mąki pszennej,
  • dwie łyżki ziemniaków tłuczonych,
  • 50 gramów świeżych drożdży,
  • 100 gramów masła (lub margaryny)
  • 100 gramów cukru,
  • cztery żółtka,
  • jedno jajko,
  • 230 mililitrów mleka,
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego.

Dodatkowo:

  • dżem lub powidło,
  • olej do smażenia (1- 1,5 litrów).

Sposób przygotowania:

  1. Lekko podgrzane mleko wymieszaj z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i pięcioma łyżkami mąki, a także ziemniakami.
  2. Roztop masło, natomiast jajko, resztę cukru ubij w osobnym naczyniu.
  3. Pozostałą mąkę wsyp do dużej miski i dodaj zaczyn i masę jajeczną.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w międzyczasie masło. Zostaw na godzinę pod przykryciem.
  5. Potem rozwałkuj ciasto i zrób z niego krążki szklanką. Na połowę z nich nanieś nadzienie, a drugą częścią zlep w całość. Pączki pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny.
  6. Smaż je na rozgrzanym oleju, po dwie minuty z każdej strony. Zostaw do obcieknięcia na ręczniku papierowym.

Zobacz:

Jak odgrzewać kotlety schabowe, żeby nie były twarde? Zastosuj ten prosty trik

Faworki nigdy nie były tak kruche i delikatne. Oto jak robi je Magda Gessler

Ekspresowe pączki z piekarnika. Pełnia smaku bez ociekania tłuszczem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pączek | domowe pączki | przepis na pączki | tłusty czwartek 2023
Powiązane porady

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama