Reklama

Biała, tradycyjna czy różowa: Wszystko, co warto wiedzieć o czekoladzie

Kiedyś kojarzyła się z luksusem i była wręczana wyłącznie podczas szczególnych okazji, dziś można ją bez problemu kupić w każdym sklepie. O czym mowa? O czekoladzie! Producenci prześcigają się w ulepszaniu receptur tylko po to, aby spełnić oczekiwania nawet najwybredniejszego podniebienia. Oprócz znanej wszystkim tabliczki ciemnej czekolady, rynek oferuje również słodycze białe oraz różowe, które są bardziej lub mniej związane ze swoim pierwowzorem. Dlatego warto się przyjrzeć rodzajom czekolad i poznać to, co w sobie zawierają. Co warto wiedzieć o czekoladzie? Sprawdźmy.

Czekolada. Jak ona powstaje?

Czekolada jest produktem spożywczym, który przygotowuje się z kakao: miazgi, tłuszczu (masła) i dodatków roślinnych. Może mieć także w składzie dodatek skondensowanego mleka (wtedy powstaje popularna tabliczka mleczna). Proporcje kakao w czekoladzie są ściśle zdefiniowane przez Unię Europejską. Produkt cukierniczy, który ma mniej niż 35 proc. suchej masy kakaowej i mniej niż 14 proc. suchej odtłuszczonej masy kakaowej, nazywa się wyrobem czekoladopodobnym.

Rodzaje czekolady

Na rynku można spotkać wiele gatunków czekolady, z których najpopularniejsze są: gorzka (zawiera procentowo najwięcej kakao) i mleczna. Nieco mniej popularna jest czekolada biała, która nie zawiera proszku kakaowego, który nadaje jej ciemny kolor. Kilka lat temu pojawiła się na szwajcarskim rynku czekolada różowa, zwana również rubinową. Swój oryginalny kolor zawdzięcza nie barwnikom, tylko specjalnej odmianie rubinowego kakaowca. Każda czekolada charakteryzuje się odmiennym i charakterystycznym dla siebie smakiem i aromatem.

Czekolada gorzka

Czekolada gorzka jest najszlachetniejszą z odmian wymienionych wyrobów cukierniczych. Charakteryzuje się największym udziałem kakao, który może mieć nawet do 90 proc. Pozbawiona jest dodatków takich jak cukry i słodziki. Uznaje się, że gorzka czekolada jest najcenniejsza, ponieważ zawiera najwięcej korzystnych dla zdrowia składników. Znaleźć w niej można węglowodany, które są podstawą energii dla organizmu, a także minerały, z których nie sposób wymienić magnezu, żelaza czy niacyny. To także źródło flawonoidów, które mogą obniżyć poziom cholesterolu oraz zwiększyć odporność organizmu. Czekoladę uznaje się za bogactwo teobrominy, substancji działającej podobnie jak kofeina, stymulującej układ nerwowy. W niej znaleźć można fenylotylaminę należącą do grupy endorfin.

Czekolada biała

Czekolada biała, która jest pozbawiona proszku kakaowego, przez wiele lat okryta była złą sławą i uznawano ją za produkt pozbawiony substancji odżywczych, za to obfitujący w cukry. Dziś wiadomo, że i ona jest cenna: zawiera bowiem magnez, potas, żelazo i wapń (to zasługa dodatku mleka). Biała czekolada posiada szereg witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: D, E, K oraz A, które mogą korzystnie wpływać na kondycję skóry, włosów, paznokci, a także przyczyniają się do mniejszego prawdopodobieństwa występowania zwyrodnień plamki żółtej znajdującej się w oku. Tabliczka białej czekolady również poprawia nastrój i szybko syci, podobnie jak czekolada ciemna.

Różowa czekolada

Czekolada różowa, znana również jako czekolada rubinowa, zachwyca nie tylko swoim oryginalnym kolorem, ale także smakiem, który różni się znacząco od pozostałych gatunków. Charakteryzuje się delikatnie orzeźwiającym i delikatnym posmakiem z jagodową nutą. Próżno w niej szukać dodatków owoców, bowiem swój kolor zawdzięcza specjalnej odmianie kakaowca. Co ciekawe, prace nad stworzeniem rubinowej czekolady trwały aż 13 lat, dlatego proces tworzenia i sposób produkcji jest owiany tajemnicą. W różowej czekoladzie, podobnie jak w ciemnej, znaleźć można magnez, potas, niacynę, które korzystnie działają na organizm.

Czy warto jeść czekoladę?

W opinii wielu czekolada przyczynia się do otyłości i psucia zębów. Oczywiście kilka kostek słodkiego rarytasu dziennie nie wyrządzi większych szkód w organizmie, warto jednak pamiętać o umiarze. Przede wszystkim przeciętna tabliczka czekolady zawiera aż 500 kcal, co może poważnie zaszkodzić smukłej sylwetce. Ze słodyczy powinni zrezygnować ponadto ci, którzy borykają się z problemami trawiennymi, gdyż może prowadzić do zaparć oraz nasilić objawy refluksu. Ponadto może być przyczyną migreny, a także powodować reakcje alergiczne.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama