Reklama

7 mitów na temat czekolady

Czy to mięciutka trufla czekoladowa, czy też kubek gorącego kakao, dla większości z nas czekolada jest jednym z największych przysmaków. Jednak to łakomstwo ma swoją cenę, prawda? Czyż czekolada nie jest niezdrowa, pełna kofeiny i nasyconych tłuszczy? Nie tak szybko – nowe badanie pokazało, że czekolada może być częścią zdrowej diety. Oto kilka powszechnych mitów krążących na temat tego świątecznego (choć nie tylko) przysmaku i próba ich obalenia.

Mit: Czekolada ma wysoką zawartość kofeiny

Fakt: Chociaż zjedzenie czekolady może dodać ci energii, nie ma ona dużej zawartości kofeiny. Batonik o wadze 40 g lub szklanka gorącego mleka czekoladowego zawierają 6 mg kofeiny, tyle samo co filiżanka kawy bezkofeinowej. Dla porównania, zwykła kawa zawiera od około 65 do 135 mg kofeiny.

Mit: Czekolada zwiera mnóstwo nasyconych tłuszczy i źle wpływa na poziom cholesterolu we krwi.

Fakt: Kwas stearynowy, główny tłuszcz nasycony, jaki możemy znaleźć w mleku czekoladowym, występuje w nim w minimalnej ilości. Badanie wykazało również, że nie podnosi on poziomu cholesterolu w sposób, w jaki działają tłuszcze nasycone. W rzeczywistości zjedzenie batonika o wadze 40 g (zamiast na przykład przekąski bogatej w węglowodany) zwiększa we krwi poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

Mit: Czekolada nie ma żadnych wartości odżywczych.

Fakt:Czekolada jest dobrym źródłem magnezu, miedzi, żelaza i cynku. Zawiera też polifenole (przeciwutleniacze, które znaleźć możemy również w herbacie i czerwonym winie). Średniej wielkości czekolada zawiera podobną ilość przeciwutleniaczy co kieliszek czerwonego wina.

Codzienne spożywanie gorzkiej czekolady, zawierającej więcej przeciwutleniaczy niż mleko czekoladowe, może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi oraz wpływać korzystnie na stan oporności insulinowej. Fakt ten potwierdza badanie przeprowadzone przy wspólnym udziale Uniwersytetu Tufts w Bostonie oraz Uniwersytetu L'Aquila we Włoszech. Jego wyniki nie sugerują, aby osoby cierpiące na wysokie ciśnienie krwi jadły gorzką czekoladę zamiast przyjmować leki, ale że flawonoidy zawarte w takiej czekoladzie mogą mieć korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi i oporność insulinową.

Mit: Czekolada powoduje próchnicę.

Fakt:Same słodycze nie są odpowiedzialne za powstawanie próchnicy. Powstaje ona wtedy, gdy bakterie w jamie ustnej trawią cukry i skrobię z różnych produktów żywnościowych (słodkie napoje, cukierki, soki, chleb, ryż, makaron), wytwarzając w ten sposób kwas. Kwas ten działa niekorzystnie na szkliwo zębów, powodując próchnicę.

Białko, wapń i fosforany zawarte w mleku czekoladowym w rzeczywistości chronią szkliwo zębów, a naturalny tłuszcz znajdujący się w nim sprawia, że jama ustna szybciej się oczyści niż po słodyczach, a tym samym skróci się czas, w jakim cukry mają kontakt z powierzchnią zębów.

Regularna fluoryzacja, odpowiednia higiena jamy ustnej mająca na celu usunięcie fermentujących resztek węglowodanów, jak również lakowanie zębów może pomóc w przeciwdziałaniu powstawaniu próchnicy. I nie ma tu znaczenia, czy unikamy czekolady, czy też nie.

Mit: Czekolada wywołuje bóle głowy.

Fakt:Choć przez niektórych jedzenie czekolady podawane jest jako główna przyczyna bólów głowy, badanie przeprowadzone przez Uniwersytet w Pittsburghu nie wykazało żadnego związku pomiędzy jedzeniem czekolady a bólami głowy. Wyniki tego badania z podwójnie ślepą próbą objęły 63 uczestników cierpiących na chroniczne bóle głowy i zostały opublikowane w czasopiśmie poświęconym problemom neurologicznym „Cephalgia”. Wcześniej sądzono, iż chroniczne bóle głowy wywoływane są przez aminy (w tym histaminę i beta-fenyloetylaminę) znajdujące się w produktach żywnościowych takich jak ser cheddar, orzeszki ziemne, mięso wędzone, czekolada i alkohol. Wspomniane badanie to wyeliminowało jednak czekoladę z grupy produktów stanowiących możliwą przyczynę bólów głowy.

Mit: Czekolada powoduje trądzik.

Fakt: Bez względu na to, co mówią twoi rodzice lub dziadkowie, badania przeprowadzone w przeciągu ostatnich dwudziestu lat wykluczyły fakt, jakoby czekolada powodowała trądzik. W rzeczywistości wielu dermatologów wątpi w fakt, jakoby dieta pełniła znaczącą rolę w powstawaniu trądziku. Uważa się obecnie, że jest on spowodowany wysokim poziomem bakterii i tłuszczu na skórze.

Mit: Czekolada powoduje wzrost wagi.

Fakt: Wszelkie produkty żywnościowe mogą być częścią zdrowej diety, jeśli spożywane są w umiarkowany sposób. Średniej wielkości batonik czekoladowy zawiera 220 kalorii, co stanowi wystarczająco niską zawartość, by batonik taki zawrzeć w diecie kontrolującej wagę, jeśli wyeliminowane z niej zostały inne produkty o wysokiej zawartości kalorii. Okazjonalne zjedzenie kawałka czekolady może zmniejszyć ryzyko napadów głodu, które mogą pojawić się wtedy, gdy odmawiamy sobie wszystkich ulubionych produktów.

Zła opinia na temat czekolady powoli się zmienia, a badania pokazują, że może być ona częścią zdrowego stylu życia, jeśli jest spożywana umiarkowanie. Jeśli zjadasz tylko małe porcje i wybierasz gorzką czekoladę, kiedy to możliwe, jej okazjonalne spożywanie może stać się częścią zdrowej diety bez wyrzutów sumienia.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama