Reklama

Strogonow: Jak go przyrządzać i czy warto go jeść?

Klasyczny strogonow to wyśmienite danie jednogarnkowe, które czerpie z kuchni francuskiej i tradycji rosyjskiej. Potrawę przyrządza się z mięsa wołowego; bazę stanowi pokrojona w paski polędwica. Najczęściej podaję się ją na przyjęciach, takich jak np. wesela. Strogonow to idealny posiłek na jesienne i zimowe wieczory; doskonale rozgrzewa i dostarcza odpowiedniej ilości białka. Jak przyrządzić to wykwintne danie? Czy warto po nie sięgać? Skąd wzięła się jego nazwa? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w artykule.

Strogonow czy Stroganow?

Wykwinty, jednogarnkowy gulasz ma licznych zwolenników, jednak nie brakuje wśród nich osób, którym jego poprawna nazwa może sprawiać kłopot. Zwykle używają tej potocznej, czyli "strogonow"; wersja pełna i oryginalna brzmi: "boeuf Stroganow". Pierwszy człon pochodzi z francuskiego i oznacza wołowinę; drugi odnosi się do nazwiska rosyjskiego hrabiego, Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa - zasłużonego dyplomaty żyjącego w XIX wieku.

Czym jest strogonow?

Strogonow to mięsne danie, którego bazą jest pokrojona w wąskie, ale długie paski wołowina. Smaży się ją z cebulą oraz pieczarkami, a następnie dusi w sosie, na który składa się odrobina wody oraz przecieru pomidorowego, a całość przyprawia się solą i pieprzem. Oczywiście, powstała niezliczona ilość modyfikacji tego dania, które również mają swoich zwolenników. Nierzadko wzmacnia się jego smak różnego rodzaju ziołami czy ogórkami konserwowymi i papryką.

Czy warto jeść strogonowa?

Przyjmuje się, że spożywanie tłustych potraw, które przyrządzane są na bazie mięsa i zawiesistych sosów, jest wysoce szkodliwe dla zdrowia. Przypisuje się im podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi, który przyczynia się do zwiększenia ryzyka chorób serca. Jednak spożycie strogonowa od czasu do czasu, na dodatek w rozsądnych ilościach, może być korzystne dla zdrowia. Wołowina jest źródłem pełnowartościowego białka – ważnego budulca mięśni i źródła energii dla organizmu. Poza tym w mięsie znajdziemy witaminy z grupy B oraz kwas linolowy, dzięki któremu organizm lepiej sobie radzi z nadmiarem cholesterolu i szybciej spala tłuszcz. Jeśli zadbamy o dobrej jakości składniki, to jego spożycie będzie ucztą dla podniebienia. Zatem, jak przyrządzić to danie?

Boeuf Stroganow. Potrzebne składniki

Aby przyrządzić klasycznego strogonowa potrzebne będą następujące składniki: jedna cebula, 250 g grzybów (leśne albo pieczarki), 500 g polędwicy wołowej, 100 ml wody (można ją zastąpić bulionem), dwie łyżki przecieru pomidorowego, łyżkę mąki oraz sól i pieprz do smaku. Wymienione składniki wystarczą do stworzenia klasycznej potrawy. Można ją wzbogacić dodatkami, takimi jak ogórki konserwowe, papryka, marchew, czosnek i inne warzywa. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, takie jak świeża kolendra, koper, bądź natka pietruszki. Wyjątkowy smak uzyskamy, jeśli dodamy liść laurowy, ziele angielskie, a na sam koniec całość dopełnimy szczyptą estragonu, majeranku albo tymianku.

Jak przyrządzić strogonowa?

Polędwicę wystarczy umyć oraz pokroić w długie pasy o centymetrowej szerokości oraz oprószyć ją odrobiną soli oraz mąką. Następnie należy pokroić warzywa: cebulę w piórka, a pozostałe w plastry. Do garnka z grubym dnem wlać łyżkę tłuszczu (w tym celu najlepiej sprawdzi się masło klarowane albo odrobina oliwy) i postawić go na gazie. Cebulę podsmażyć przez około dwie minuty, następnie dodać mięso i smażyć przez około 4 minuty, a na koniec wrzucić pokrojone grzyby. Po 5 minutach dolać wodę lub bulion i doprowadzić do wrzenia. Całość gotować przez następne pięć minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy oraz sól i pieprz.

Z czym jeść strogonowa?

Strogonow jest daniem jednogarnkowym i gęstym. Jego konsystencja zależy od ilości użytych składników i może być serwowany osobno albo z dodatkami, takimi jak purée ziemniaczane, makaron albo kasza. Gulasz powinno podawać się w głębokich talerzach, a obok, w osobnej misce, ulubione dodatki - w taki sposób, aby każdy miał możliwość wymieszania składników według upodobań. Jako danie kuchni francuskiej może być również spożywany z kawałkami klasycznej bagietki.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama