Reklama

Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko!

Placki z gotowanych ziemniaków są szybkie i proste do zrobienia. Można do nich wykorzystać ziemniaki z obiadu. Placki są puszyste i mają chrupiącą skórkę. Świetnie smakują z różnymi sosami oraz mięsem. To danie idealnie sprawdzi się, jeśli spodziewasz się niezapowiedzianych gości. Poniżej podajemy przepis na placki z gotowanych ziemniaków.

Pomysł na obiad

Spodziewasz się niezapowiedzianych gości lub chcesz zrobić szybki obiad? Placki z gotowanych ziemniaków to idealny pomysł. Będzie to danie proste i szybkie w wykonaniu. Jeśli pozostały ci gotowanie ziemniaki po obiedzie, to będą się one świetnie nadawać. Najważniejsze jest dokładne rozbicie ziemniaków za pomocą tłuczka. Chrupiące i puszyste placki będą rozkoszą dla każdego podniebienia. Ich główną zaletą jest to, że świetnie smakują zarówno na słono, jak i na słodko.

Zobacz też: Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby wyszły idealne?

Reklama

Składniki do placków z gotowanych ziemniaków

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • średnia cebula,
  • opcjonalnie 1 pęczek koperku lub natka pietruszki,
  • tłuszcz do szklenia cebuli oraz smażenia placków,
  • przyprawy do smaku - szczypta soli, po pół łyżeczki: świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz słodkiej lub ostrej papryki.

Polecamy: Soba – gryczany przysmak z Japonii. Jak go zrobić i z czym podawać

Sposób przygotowania

  1. Na początku za pomocą tłuczka rozgnieć ziemniaki, a następnie przełóż do średniej wielkości miski.
  2. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij na rozgrzanej patelni.
  3. Przełóż cebulę do miski z ziemniakami i wbij jajko. Dodaj jedną łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Za pomocą drewnianej łyżki kuchennej nałóż ciasto i uformuj placki. Smaż do zarumienienia po obu stronach po około trzy minuty na każdą stronę.
  4. Na sam koniec przełóż placki z gotowanych ziemniaków na ręcznik papierowy, aż obeschną z tłuszczu.

Z czym podawać placki z gotowanych ziemniaków?

Placki z gotowanych ziemniaków na słodko możesz podać ze śmietaną oraz cukrem. W wersji na słono świetnie będą smakować z sosem pieczarkowym, mięsem oraz surówką z marchwi. Wiele osób preferuje tego typu danie solo lub z dodatkiem masła czosnkowego. Opcji jest naprawdę wiele, a samo danie jest na tyle uniwersalne, że bez przeszkód możesz przyrządzić je w kilku wersjach. Smacznego!

Zobacz także:

Domowe mieszanki przypraw - nie kupuj w sklepie, zrób je sam!

Co jeść po godzinie 18, żeby dobrze się czuć i nie przybrać na wadze?

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie nasiąkły tłuszczem?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki z gotowanych ziemniaków | gotowanie ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama