Reklama

Marynata do karkówki na grilla: Jak ją zrobić?

Sezon na grilla w pełni, czas więc na wybór odpowiedniego mięsa i dodatków. Często wybieraną potrawą na ruszt jest karkówka. Ma wyśmienity smak, który uzupełnia marynata. Wydobywa z mięsa aromat i jest pysznym uzupełnieniem dania. Jak zrobić marynatę do karkówki? Poniżej podpowiadamy.

Co to jest marynata?

Marynata nadaje mięsu smak oraz podkreśla jego aromat. Jest to dodatek, który zapobiega utracie mięsnego soku i twardnieniu karkówki. Po przygotowaniu powinna znaleźć się na noc w lodówce, ponieważ nada to wyrazistszego smaku potrawie. Karkówka ma dość suchą i twardą strukturę, dlatego zrób marynatę dzień przed planowanym grillem.

Jaka marynata do karkówki?

Do karkówki pasuje wiele rodzajów marynaty, m.in. piwna, gdyż świetnie komponuje się z mięsem, szczególnie grillowanym. Inna opcja to miodowo-czosnkowa zaprawa, ponieważ miód jest bardzo zdrowy, a czosnek aromatyczny. Najlepiej wykorzystaj obie opcje, gdyż każdy z gości i domowników ma swoje preferencje smakowe.

Reklama

Marynata miodowo-czosnkowa do karkówki

Miodowo-czosnkowa marynata do karkówki nie zajmie ci wiele czasu, a smak potrawy będzie zniewalający. Oto potrzebne składniki:

  • 500 g karkówki w plastrach,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego naczynia dodaj rozdrobniony czosnek, miód, sól, pieprz, paprykę oraz oliwę.
  2. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i włóż karkówkę do marynaty.
  3. Naczynie owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na noc. Rano mięso w marynacie będzie gotowe do wrzucenia na ruszt.

Polecamy: Kiełbasa na grilla: Jaką wybrać?

Piwna marynata do mięsa

Do wykonania piwnej marynaty do karkówki, będziesz potrzebować kilku składników:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  •  sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój cebulę w plasterki i wrzuć ją do dużej miski.
  2. Dodaj oliwę i wszystkie przyprawy. Następnie dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Przełóż kawałki mięsa do marynaty, miskę owiń folią i włóż na noc do lodówki. Gotowe!

Z czym jeszcze można podawać karkówkę?

Karkówka będzie wybornie smakować z przypieczonymi ziemniakami lub szaszłykami z warzyw. Osoby, które nie przepadają za ziemniakami, mogą zjeść karkówkę z grillowanym chlebem. Do grillowanego mięsa możesz zaserwować swoim gościom również kapustę kiszoną lub ogórki.

Zobacz też:

Oryginalne przepisy na grilla – tym na pewno zaskoczysz swoich gości!

Najlepsze przepisy na marynaty do mięs z grilla

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grill majówka | marynata karkówka | marynata z piwem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama