Reklama

Kalafior w cieście naleśnikowym

Kalafior z masłem i bułką tartą to popularny w sezonie letnim dodatek do obiadu. Z tego białego warzywa można także przygotować potrawę, która wyśmienicie sprawdzi się w roli dania głównego. Kalafior w cieście naleśnikowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Reklama

Kalafior w cieście naleśnikowym: Przepis

Do wykonania tego pysznego dania potrzebne będą: główka kalafiora, szklanka mleka, półtorej szklanki mąki, połowa szklanki wody, jajko, sól i pieprz, papryka słodka i ostra do smaku. Olej do smażenia.

Jak gotować kalafiora?

Przygotowanie potrawy należy rozpocząć od umycia kalafiora i oddzielenia różyczek. Następnie należy w dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i do wrzątku wrzucić kalafiora. Aby warzywo nie zgorzkniało podczas gotowania, warto dodać łyżeczkę cukru lub odrobinę cynamonu. Kalafior należy gotować około siedmiu — ośmiu minut. Różyczki powinny być miękkie, ale nadal zwarte. Następnie należy odcedzić warzywo i pozostawić do ostygnięcia.

Kalafior w cieście

Kolejnym krokiem powinno być przygotowania ciasta. W tym celu należy zmieszać wszystkie pozostałe składniki. Do ciasta można dodać także ulubione przyprawy, sprawdzi się tutaj bazylia, oregano, kurkuma czy zioła prowansalskie. W najbardziej podstawowej wersji przyszłą panierkę należy doprawić szczyptą słodkiej i ostrej papryki oraz solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć gęstą, ale lejącą się konsystencję. Może być nieco gęstsze od naleśnikowego. Jeśli będzie zbyt zwarte, trzeba dodać wody. Jeśli ciasto okaże się bardzo płynne, należy dodać trochę mąki. 

Chłodne różyczki kalafiora należy zamoczyć w cieście, tak by pokryło dokładnie każdą z nich. Następnie tak zapanierowane warzywo wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Kalafiora w cieście naleśnikowym najlepiej przygotowywać smażąc go na głębokim oleju. Gdy różyczki nabiorą złotej barwy, wyjmujemy je z pomocą cedzaka i układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju. 

Jak podawać kalafiora w cieście?

Kalafior w cieście to świetna alternatywa dla kotletów i innych mięs. Można podawać go z ziemniakami i surówką. Doskonale pasują do niego także różnorodne sosy i dipy. Najsmaczniejszy jest kalafior w cieście podany zaraz po przygotowaniu, ale można go jeść także na zimno.

Smacznego!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama