Reklama

Jedzenie ostryg – samo zdrowie!

Wiadomo, że ostrygi są afrodyzjakiem oraz jednym z głównych przysmaków wśród ludzi lubiących od czasu do czasu zjeść coś innego. Jednak, mało kto wie o właściwościach zdrowotnych owoców morza. Od przyśpieszenia gojenia ran do wzmocnienia kości, ostrygi posiadają niesamowity wachlarz możliwości, które wspomogą nasze zdrowie! Kilka z nich znajdziecie poniżej:

Reklama

Pozytywny zastrzyk energii

Ostrygi są doskonałym źródłem żelaza, jedna porcja ostryg zjedzona w ciągu dnia, zaspokaja 45 procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Pokarmy bogate w żelazo, takie jak owoce morza, nie tylko wspomagają transport tlenu do tkanek ale również pomagają w spalaniu kalorii.

Znaczenie dla zdrowego serca

Owoce morza zawierają kwasy tłuszczowe omega 3, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego serca. Minimalizują również ryzyko zachorowania na liczne choroby związane z układem krążeniowym. Zawarte minerały taki jak potas i magnez, wspomagają pracę całego organizmu.

Przyspieszają gojenie się ran

Wysoka zawartość cynku w owocach morza pozwala na szybsze gojenie się ran, skutecznie walczy z uporczywymi bliznami oraz wspomaga nasz układ odpornościowy.

Ostrygi są źródłem cynku, wapnia, żelaza, fosforu, miedzi i selenu dzięki czemu są idealne dla osób cierpiących na problemy kostno-stawowe. Owoce morza zawierają minerały zwiększające gęstość kości i minimalizują ryzyko zachorowania na np. osteoporozę.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama