Reklama

Jak zrobić szaszłyki z krewetkami i ananasem?

Słodko kwaśny, pikantny i aromatyczny smak w jednym. Taka właśnie jest tajska kuchnia, skąd ten przepis został zaczerpnięty. Poznaj prosty i smaczny przepis na szaszłyki z krewetkami i ananasem.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 1/2kg krewetek
  • 1/2kg ananasa w cząstkach
  • 10 drewnianych patyków
  • 1 1/2 łyżki ostrego sosu chilli
  • posiekana kolendra

Zaczynamy od namoczenia drewnianych patyków, przynajmniej na 30 minut przed grillowaniem. Krewetki płuczemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy je do miski i zalewamy przyprawą.

Jeżeli nie lubisz ostrych sosów, możesz go zastąpić łagodniejszym. Możesz też użyć mieszanki przypraw w proszku. Obtocz krewetki w przyprawie i wstaw do lodówki na 20-30 minut. Zamarynowane krewetki wraz z cząstkami ananasa nabijamy na patyczki.

Wykładamy szaszłyki na wcześniej rozgrzanym grillu. Opiekamy po 2-3 minuty na każdej ze stron lub gdy krewetki będą ładnie przypieczone. Zdejmujemy z grilla i posypujemy posiekaną kolendrą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama