Reklama

Jak zrobić pieczone spaghettii?

Wypróbuj nasz przepis na pieczone spaghetti. Zamiast tradycyjnego makaronu z wody podawanego z sosem pomidorowym przygotuj makaronową zapiekankę. Pieczony makaron możesz podać na obiad lub kolację. Możesz serwować samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego sosu. W każdej formie smakuj wybornie.

Reklama

Składniki:

45 dag suchego makaronu spaghetti

4 duże jajka

45 dag ricotty

1 ½ szklanki mleka

1 ½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

1 szklanka rozdrobnionej mozzareli

35 dag mrożonego szpinaku

6 dag startego parmezanu

¼ szklanki drobno posiekanej świeżej bazylii

sos marinara ( opcjonalnie)

Rozmroź szpinak. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Nastaw duży garnek z osoloną wodą na makaron. Foremkę do babki z kominem posmaruj tłuszczem i odstaw na bok. Do wrzącej wody wsyp makaron i gotuj al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje wymieszaj pozostałe składniki.

W dużej misce umieść jajka, ricottę, mleko, sól i pieprz. Utrzep trzepaczką. Odciśnij nadmiar wody ze szpinaku. Dodaj szpinak do masy jajecznej. Następnie dodaj mozzarellę, parmezan i bazylię.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Kiedy makaron jest gotowy, odcedź go i dodaj do reszty składników. Przelej masę do foremki. Piecz przez około 45- 55 minut na złoty kolor. Sos marinara podgrzej. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij zapiekankę z foremki, pokrój na porcje. Podawaj z gorącym sosem marinara.

Zapiekankę możesz przechowywać do pięciu dni w lodówce.

Przepis zawiera 8 porcji dania.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama