Reklama

Jak zrobić marynowane krewetki na grillu?

Bardzo prosty przepis na marynatę sprawi, że do krewetek nie będziesz już używać żadnych sosów. Krewetki te możesz robić ze świeżych lub mrożonych krewetek oraz używać grilla zwykłego lub elektrycznego. Wypróbuj je z sałatką, ziemniakami i chlebem czosnkowym. Nie będziesz rozczarowany!

Rzeczy, których potrzebujesz

* 3 ząbki czosnku, wyciśnięte

* 1/3 szklanki oliwy z oliwek

* 1/4 szklanki sosu pomidorowego

* 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina

* 2 łyżki drobno posiekanej, świeżej bazylii

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

* 1 kg krewetek, umytych, obranych i wyczyszczonych z czarnych żyłek

* patyczki do szaszłyków


W dużej misce zmieszaj ze sobą czosnek, oliwę z oliwek, sos pomidorowy i ocet winny. Dodaj posiekaną bazylię, sól i pieprz cayenne. Do marynaty dodaj krewetki i całość dokładnie wymieszaj. Krewetki muszą się dokładnie pokryć marynatą. Miseczkę przykryj folią i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na godzinę). W międzyczasie kilka razy przemieszaj.


Rozgrzej grilla (średnia temperatura). Krewetki nabij na patyczki do szaszłyków przebijając je raz koło głowy i raz w tułowiu.


Delikatnie natłuść oliwą ruszt. Grilluj krewetki około 2-3 minuty z każdej strony lub aż zmienią kolor (przestaną być przeźroczyste).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama