Reklama

Jak zrobić faszerowane muszle makaronowe z brokułami

Jest wiele przepisów na faszerowane muszle makaronowe, ale ten wydaje się wyjątkowo szybki. Pomysłów jest wiele, jeśli jesteś wegetarianinem można muszle nadziać grzybami lub gdy lubisz owoce morza, zrobić nadzienie z krewetkami. Wybrałam tą wersję, gdyż jestem miłośniczką kurczaka w sosie serowym. Piękno gotowania w domu, polega na odejściu od standardów. Po przepis można sięgnąć w dalszych krokach.

Rzeczy, których potrzebujesz

* 12 dużych muszli makaronowych

* szklanka posiekanych brokuł

* łyżka oleju spożywczego

* 1 duża pierś z kurczaka, skrojona w 2cm kawałki lekko posolone

* ¼ szklanki posiekanej cebuli

* ząbek czosnku, sprasowany

* szklanka sera ricotta

* szklana startego sera mozzarella

* ¼ szklanki parmezanu

* ¼ łyżeczki soli

* 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii bądź pasty z bazylii

* 1 jajko

Sos Alfredo:

* 4 łyżki masła

* szklanka śmietanki kremówki

* szklanka sera parmezanu

Przygotuj naczynie żaroodporne i nastaw piekarnik na 180 st C. W dużym garnku i lekko osolonej wodzie, ugotuj muszle makaronowe. Podczas ostatnich minut gotowania dorzuć brokuły. Odsącz i odstaw do ostygnięcia.

Kiedy makaron się gotuje, na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj kurczaka i cebulę, duś 3 minuty. Przewróć kurczaka na drugą stronę i duś kolejne 3-4 minuty, dotąd aż będzie miękki. Dorzuć czosnek, podduś chwilę i odstaw na bok.

Przygotowanie sosu. W dużym rondelku roztop masło. Wolno dolej śmietanki i wmieszaj ser. Doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze 3-5 minut, aż ser się rozpuści.

W misce zmieszaj razem ser ricotta, mozzarella, parmezan, sól, bazylię i jajko. Dodaj ugotowany brokuł i kurczaka.

Spód naczynia żaroodpornego posmaruj połową sosu alfredo. Nadziewaj każdą z muszelek farszem i układaj w naczyniu. Na wierzch wyłóż drugą połowę sosu. Przykryj naczynie folią i piecz 20 min. Zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut, aż ser na wierzchu się roztopi.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama