Reklama

Jak zrobić duszone warzywa z kiełbasą

Warzywny bałagan z kiełbasy, papryki i grzybów, złagodzi największe apetyty. Zdrowe i smaczne, niezwykle aromatyczne duszone warzywa. Niezwykle prosty i szybki sposób na obiad. Sprawdź nasz przepis, a nie będziesz żałować.

Reklama

Rzeczy, których potrzebujesz

* 3 łyżki oliwy z oliwek

* ½ kg ziemniaków, skrojonych w gruba kostkę

* sól i pieprz

* zielona papryka

* ½ czerwonej cebuli, skrojonej

* 30dkg grzybów,

* 2 ząbki czosnku, sprasowane

* parę listków bazylii, posiekanych

* jajko

Na średniej wielkości ogniu, rozgrzej patelnię. Wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzuć pokrojone ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem, przewracaj ziemniaki od czasu do czasu. Jeśli zaczną się przypalać, a w ciąż będą twarde, zmniejsz ogień. By za bardzo się przypaliły, zdejmij je z patelni.

Ziemniaki przed smażeniem, można też podgotować na półtwardo. Będziemy mieć pewność, że ziemniaki są miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz.

Zmniejsz ogień i na tej samej patelni dodaj łyżkę oliwy. Wrzuć skrojoną w plasterki kiełbasę i grzyby, paprykę i cebulę pokrojoną w kostkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Mieszaj dopóki warzywa będą miękkie. Dodaj świeżą bazylię i czosnek. Podduś jeszcze chwilę i dorzuć ziemniaki. Zamieszaj wszystko razem.

Międzyczasie, na innej patelni usmaż jajko. Podawaj je na wierzchu gulaszu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama