Reklama

Jak upiec boczek na Wielkanoc, aby był soczysty?

Przepis na boczek pieczony powinien towarzyszyć nam nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych. Choć świetnie sprawdza się jako pomysł na główne danie podczas uroczystego obiadu, wykorzystać go można również do kanapek czy sałatek jako alternatywę dla sklepowych wędlin. Co prawda przygotowanie boczku w piekarniku wydaje się być nieskomplikowane, ale często zdarza się, że na talerzach ląduje suchy i mało wyrazisty kawałek mięsa. Jak temu przeciwdziałać i jak upiec boczek surowy, by rozpływał się w ustach? Zebraliśmy w jednym miejscu wszystkie najważniejsze wskazówki.

Najpierw zakupy: Jak wybrać najlepszy boczek wieprzowy?

W sklepach mięsnych możemy spotkać się z różnymi rodzajami boczku: wędzonym, parzonym i surowym. Do pieczenia najlepiej używać tego ostatniego. Najłatwiej jest zamienić go w soczysty mięsny kąsek. Daje nam też możliwość swobodnego decydowania, jakie nuty smakowe będą w nim dominować.

Jak rozpoznać świeży boczek? W pierwszej kolejności zwróć uwagę na fragmenty tłuszczu. Powinny mieć białą barwę. Jeśli widać na nich żółte przebarwienia, oznacza to, że mięso nie jest pierwszej świeżości. Zostaw je w sklepowej lodówce! Ponadto surowy boczek musi być sprężysty. Nie kupuj fragmentów bez skóry - to właśnie ona stanowi naturalną ochronę przed wysychaniem mięsa podczas obróbki. Do pieczenia wybieraj porcje co najmniej kilogramowe. Zbyt mały kawałek szybko wyschnie.

Reklama

Sprawdź też: Jak zrobić zakwas na żurek?

Jak przyprawić boczek?

Marynowanie powinno wejść w nawyk wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. To zabieg, który sprawia, że porcje mięsa nie tylko są bardziej aromatyczne, ale przede wszystkim kruche. Odpowiednio dobrane produkty zmiękczają mięsne włókna, dzięki czemu każdy kęs rozpływa się w ustach.

Surowy boczek w marynacie powinien spędzić co najmniej dwie lub trzy godziny. Warto jednak jego pieczenie zaplanować z wyprzedzeniem i pozwolić mu leżakować w przyprawach nawet całą noc. Bazą może być najzwyklejszy olej roślinny oraz odrobina soli. Niektórzy szefowie kuchni wykorzystują także ugotowany wcześniej bulion. Jakie przyprawy pasują do boczku pieczonego w piekarniku? Nie zapomnij o:

  • rozdrobnionym czosnku,
  • suszonym majeranku,
  • słodkiej lub ostrej papryce,
  • świeżym tymianku,
  • pokruszonych listkach laurowych,
  • rozmarynie,
  • szałwii,
  • świeżo mielonym pieprzu.

Te składniki doskonale podkreślają smak wieprzowiny, więc warto mieć je w zapasach także podczas przyrządzania innych potraw na bazie tego rodzaju mięsa.

Jak upiec boczek surowy ze skórą?

Boczek można upiec na kilka sposobów. Zanim jednak włożysz mięso do pieca, przy pomocy ręcznika papierowego usuń zioła, w których było marynowane. Pod wpływem wysokiej temperatury mogą się przypalić, co będzie skutkowało gorzkim posmakiem całego dania. Boczek z lodówki warto wyjąć co najmniej pół godziny przed pieczeniem, by nieco "ogrzał się" w temperaturze pokojowej. Czas przeanalizować sposoby przygotowania surowego boczku w piekarniku.

Metoda pierwsza: Mięso umieść w głębokim naczyniu żaroodpornym i wlej 1/3 szklanki wody lub delikatnego w smaku wywaru z warzyw. Zaglądaj do niego podczas obróbki - może się okazać, że w międzyczasie potrzebne będzie dolanie płynu, aby mięso nie wyschło.

Metoda druga: Polecana jest szczególnie dla początkujących lub bardziej zabieganych kucharzy. Boczek pieczony w rękawie ze skórą nie wymaga zbyt dużej uwagi. Ten kulinarny gadżet pozwala zatrzymywać mięsne soki, dzięki czemu nasz przyszły obiad nie przypali się i wyjdzie wyjątkowo soczysty.

Jak długo piec boczek?

Uniwersalna zasada głosi, że na 1 kilogram mięsa powinna przypadać 1 godzina pieczenia. Dokładny czas oszacuj więc na podstawie wielkości porcji, którą udało ci się upolować podczas zakupów. Boczek piecz w temperaturze 180-200°C, najlepiej ustawiając opcję grzania góra-dół.

Polecamy:

Jak zrobić jajka faszerowane na Wielkanoc?

Pieczeń rzymska. Idealna propozycja na wielkanocny obiad

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama