Reklama

Jak mrozić pierogi z owocami?

Pierogi z owocami to pyszne, sezonowe danie, które niektórym kojarzy się ze smakiem dzieciństwa. By zachować ich smak na dłużej, warto je zamrozić. Dzięki temu w środku zimy będziesz mógł delektować się ich słodkim smakiem. Ważne, aby zrobić to w umiejętny sposób, by pierogi nie sklejały się ze sobą, zachowały dobry smak i nie rozpadły się po rozmrożeniu. Jak zrobić to w umiejętny sposób? Wyjaśniamy poniżej.

Czy pierogi z owocami nadają się do mrożenia?

Pierogi z owocami jak najbardziej nadają się do mrożenia. Bez względu czy są one z nadzieniem wiśniowym, truskawkowym czy jeszcze innym. Najważniejszą kwestią jest to, aby nie dopuścić do rozklejenia się ciasta. Pierogi z owocami najlepiej mrozić w wersji na surowo, ponieważ nie tracą one wtedy swojego smaku. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby do zamrażarki włożyć pierogi ruskie czy z mięsem.

Sposób na mrożenie surowych pierogów

Mrożenie pierogów z owocami nie jest skomplikowane i zajmie ci tylko kilka chwil. Najlepiej jest mrozić pierogi surowe, ponieważ są one mniej podatne na rozklejenie się. Oto sposób krok po korku na przygotowanie do mrożenia pierogów z owocami:

Reklama

  1. Umieść pierogi na tacce w taki sposób, aby się nie dotykały.
  2. Odstaw je na pół godziny, by mogły całkowicie przeschnąć.
  3. Po upływie czasu tacę z pierogami włóż do zamrażarnika na dwie godziny. Dzięki temu nie zlepią się one ze sobą w worku.
  4. Dopiero na końcu przełóż je do specjalnego worka na mrożonki i zostaw w zamrażarce.

Przez jaki czas można przechowywać zamrożone pierogi z owocami?

Zamrożone pierogi z owocami można trzymać w zamrażarce nawet cztery miesiące! Dłuższą świeżość jednak zachowają te zamrożone na surowo niż gotowane. Jeśli będziesz chciał zjeść w ten sposób przechowywane pierogi, to zasada jest prosta. Po wyjęciu z zamrażarnika surowych pierogów z owocami odczekaj chwilę i dopiero potem wrzuć je do naczynia z gorącą wodą. Jeśli chodzi o ugotowaną wersję tego dania, wystarczy, że wrzucisz je na patelnie i przygrzejesz na małym ogniu z dodatkiem masła. Pierogi z owocami wyśmienicie smakują z dodatkiem jogurtu naturalnego i cukrem. Wiele osób spożywa je również w wersji solo.

Zobacz też:

Nie tylko do przetworów - wykorzystaj ocet w rosole

Wylewasz wodę po gotowaniu ryżu? Niepotrzebnie. Wykorzystaj ją nie tylko w kuchni

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama