Reklama

Dzień bigosu 2022: Co dodać do bigosu, żeby był idealny?

Jeśli chcesz przyrządzić tradycyjny polski bigos, warto przygotować się do tego wcześniej. To dość wymagające danie, ale efekt będzie spektakularny. Aby wydobyć z bigosu głębię smaku i aromatu, należy wykorzystać do tego odpowiednio zestawione składniki oraz sprawdzony przepis. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić bigos idealny.

Czy możliwe jest przygotowanie idealnego bigosu?

Tradycyjny polski bigos był robiony wyłącznie z kapusty kiszonej i nie dodawano do niego żadnego koncentratu. Do współczesnej wersji tego dania dodaje się wiele innych składników, np. majeranek, suszone śliwki czy wino. Uzyskujemy wtedy słodko-kwaśny smak. Do ugotowania bigosu trzeba użyć dużego garnka (nawet 10 l). Podczas gotowania bigos i tak zmniejszy swoją objętość o połowę. Teraz czas na dalsze kroki.

Składniki

Aby bigos smakował jak najlepiej, warto zastosować do niego poniższe składniki.

Reklama

  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 2 kg surowej, białej kapusty,
  • 2 łyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego),
  • 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny),
  • 400 g świeżej biodrówki lub karkówki,
  • 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku
  • 4 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 jagody jałowca,
  • 6 liści laurowych,
  • 8 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina,
  • pół szklanki suszonych borowików,
  • 150 g suszonych śliwek,
  • cukier,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz.

Odpowiednio dobrane składniki pozwolą wydobyć głębię aromatu oraz smaku z potrawy. Kolejnym krokiem jest odpowiedni sposób przygotowania bigosu. Poniżej, krok po kroku wyjaśniamy, w jaki sposób przyrządzić to staropolskie, pyszne danie.

Zobacz też: Dzień bigosu: Poznaj przepis Magdy Gessler

Sposób przygotowania

Kiedy wszystkie składniki są już przygotowane, należy przystąpić do gotowania.

1. Śliwki i grzyby należy namoczyć w jednej szklance wody oraz zostawić na godzinę. W tym czasie mięso pokroić w kostkę, a białą kapustę na cztery części i poszatkować. Kapustę kiszoną natomiast odciśnij z soków, a następnie pokrój na mniejsze części. Nie zapomnij o cebuli - obierz ją i pokrój w kostkę. Naszykuj resztę składników.

2. W garnku przeznaczonym do gotowania bigosu podgrzej dwie łyżki smalcu. Następnie obsmaż na nim mięso. Wyjmij mięso, a do garnka wrzuć pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i podsmaż, aż do zeszklenia cebulki. Dodaj wyciśnięty czosnek oraz słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj składniki i dodaj z powrotem mięso. Do całości wrzuć kiszoną kapustę, grzyby wraz z płynem oraz wino. Dodaj majeranek i po szczypcie soli, cukru oraz pieprzu. Duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotuj dwie i pół godziny.

3. Po upływie czasu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śliwki wraz z wodą i pozostawiamy do duszenia przez kolejną godzinę. W całości bigos powinien gotować się do czterech godzin. W międzyczasie należy pilnować, aby się nie przypalił oraz doprawić, jeśli to konieczne. Najlepszy smak bigos uzyskuje po dwóch dniach od ugotowania.

Jak poradzić sobie z przypaleniem?

Niestety, podczas gotowania bigosu może dojść do przypalenia potrawy. Ale nie martw się! Można temu zaradzić. Wystarczy schłodzić garnek, wstawiając go do zlewu wypełnionego zimą wodą. Nieprzypalone części wyciągaj partiami do osobnego naczynia. Dzięki temu nieprzypalona część potrawy nie przesiąknie zapachem spalenizny.

Polecamy:

Polacy pokochali Ramen. Jak zrobić idealny?

Pyszna zupa gołąbkowa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama