Reklama

Domowy burger drwala: Jak go przygotować?

Jesienią i zimą w naszych jadłospisach najchętniej widzimy naprawdę solidne potrawy, które sycą, rozgrzewają i uprzyjemniają przetrwanie chłodnych miesięcy. Zapewne stąd popularność kultowej już kanapki drwala, którą znaleźć można w cieszących się dużą popularnością restauracjach typu fast food. Nie masz ochoty wychodzić z domu i stać w długich kolejkach? Przygotuj domową wersję kanapki drwala – dokładnie tak, jak lubisz!

Drwal idealny na zimę?

Jeśli jakieś danie opisane jest właśnie tą nazwą, możesz mieć pewność, że posiłek będzie naprawdę konkretny. Nie inaczej jest w przypadku burgera, w którego skład wchodzi nie tylko solidna porcja mielonej wołowiny, ale też panierowany smażony ser.

Ogromnym atutem domowych burgerów jest fakt, że pozwalają dowolnie modyfikować recepturę. Wybierzesz wszystkie swoje ulubione dodatki, a może zafundujesz sobie bonusową porcję sosu lub zrobisz burgera wegetariańskiego? Naprawdę wygłodniali smakosze mogą uzupełnić kanapkę drwala podwójną porcją mięsa, plackiem ziemniaczanym lub jajkiem sadzonym. Tej zimy poszalejesz nie tylko na stoku, ale też w kuchni!

Reklama

Z czym jest drwal? Lista składników

Jeśli szukasz punktu wyjścia i inspiracji, od których możesz rozpocząć swoje kulinarne podboje, skorzystaj z naszej propozycji. Wyjaśniamy krok po kroku, jak stworzyć burgera, od którego wprost nie można się oderwać. Ilość warzywnych składników dobierz w zależności od własnych upodobań i apetytu.

Produkty potrzebne do zrobienia porcji dla dwojga:

  • 2 duże bułki (ambitni szefowie kuchni mogą przygotować je samodzielnie, ale sprawdzą się nawet najzwyklejsze grahamki lub ciabatty),
  • 250-300 g mielonego mięsa wołowego,
  • krążek sera camembert (+ małe jajko i odrobina bułki tartej do panierowania),
  • 4-6 plastrów wędzonego boczku,
  • grube plastry pomidora i ogórka konserwowego,
  • krążki czerwonej cebuli,
  • liście sałaty zielonej, lodowej albo rzymskiej,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • olej do smażenia.

O tym nie zapomnij: Nieodzownym dodatkiem do kanapki drwala jest sos. Przygotujesz go, mieszając musztardę, majonez i ketchup w równych proporcjach. Jego smak doskonale uzupełni sproszkowana papryka wędzona.

Domowy drwal: Przepis

  1. Mielone mięso dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i dłońmi uformuj owalne kotlety, dzieląc je na równe porcje.
  2. Smaż je na rozgrzanym oleju po około trzy minuty z każdej strony. Dokładny czas zależy od grubości mięsnych placków. Do smażenia możesz użyć patelni zwykłej lub grillowej.
  3. Na tej samej patelni podsmaż plastry boczku, by były chrupiące i rumiane.
  4. Ser camembert podziel na pół tak, by uzyskać dwa cieńsze plastry. Zanurz je w roztrzepanym jajku i obtocz bułką tartą. Podsmaż je krótko z każdej strony - panierka powinna być złocista.
  5. Bułki podpiecz krótko w piekarniku w temperaturze nie wyższej niż 150°C. Dzięki temu będą chrupiące i nie nasiąkną nadmiernie sosem.
  6. Na bułce, która stanie się podstawą burgera, ułóż składniki w następującej kolejności: sos, panierowany ser, sałata, pomidory, ogórki, boczek, cebula, kotlet i sos. Przykryj wszystko górną częścią pieczywa.

Dla urozmaicenia: Podawaj z frytkami. Do ich zrobienia użyj ziemniaków lub batatów. 

Zobacz także:

Myć mięso czy nie? Sprawdź, o czym musisz pamiętać, przyrządzając mięsne dania

Jaki makaron do ramenu nadaje się najlepiej? Japoński rosół bez tajemnic

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama