Reklama

Dlaczego warto jeść mniej czerwonego mięsa?

Czerwone mięso, czyli pochodzące z udomowionych owiec lub krów oraz upolowanych zwierząt, takich jak dzik czy jeleń, jest popularne niemal na całym świecie. Jest ono bogate w białko i tłuszcz zwierzęcy, jednak niesie ze sobą również ryzyko. Niektóre badania pokazują, że w skrajnych przypadkach może nawet powodować raka. Nic nie może zastąpić kwasu liponowego i aminokwasów pochodzących z czerwonego mięsa, jednak istnieje wiele alternatyw, które możesz dodać do swojej diety, aby zmniejszyć ilość jego spożycia. Zapoznaj się z listą dziesięciu powodów, dla których następnym razem powinnaś powstrzymać się od zjedzenia befsztyku:

Reklama

Przedłużona długość życia:

W 2012 roku "Harvard School of Public Health" przebadał ponad 120 tysięcy osób jedzących mięso i okazało się, że u osób jedzących dwie porcje czerwonego mięsa dziennie wzrosło o 30% ryzyko śmierci niż u osób, które go nie konsumowały. Osoby jedzące duże ilości czerwonego mięsa częściej umierały w młodym wieku i częściej przyczyną były choroby układu sercowo-naczyniowego i nowotwory.

Mniejsze ryzyko przewlekłych chorób serca:

Badanie przeprowadzone w 2010 roku i opublikowane w "Journal Criculation" opierało się na 84 pielęgniarkach badanych przez okres ponad 20 lat: u tych, które jadły trzy porcje czerwonego mięsa dziennie, wzrosło o 29% ryzyko przewlekłych chorób serca. Czerwone mięso jest bogate w aminokwas zwany karnityną. Kiedy jest ona trawiona przez bakterie znajdujące się w jelitach, produkuje toksynę zwaną TMAO. W magazynie "New England Journal of Medicine" stwierdzono, że 4000 zdrowych pacjentów z najwyższym poziomem TMAO miało o 50% zwiększone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i przewlekłych chorób serca.

Zmniejszone ryzyko udaru:

W 2012 roku magazyn "Stroke" przebadał ponad 125 tysięcy osób przez okres 22 lat. Za każdym razem, kiedy zwiększano ilość jedzonego przetworzonego mięsa dziennie o 56 g, pojawiało się 30% ryzyko udaru spowodowanego blokadą w naczyniach krwionośnych. Czerwone mięso nie jest złe do momentu, kiedy jest chude, a jego spożycie ograniczone.

Zmniejszone ryzyko cukrzycy typu 2.:

Badanie przeprowadzone przez "American Journal of Clinical Nutriotion" w 2011 roku wykazało, że każde 56 g przetworzonego czerwonego mięsa zwiększało o 32 procent ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Ilość nasyconych tłuszczów w różnego rodzaju mięsach jest najbardziej prawdopodobną przyczyną tego zjawiska.

Redukcja złogów w tętnicach:

Czerwone mięso posiada dużą zawartość nasyconych tłuszczów i złego cholesterolu, które mogą przyczyniać się do odkładania się złogów w tętnicach.

Zmniejszone ryzyko otyłości:

Dowody naukowe łączą nadmierną ilość spożywanego czerwonego mięsa z otyłością. Mięso ma dużą zawartość tłuszczy, które są kojarzone z ryzykiem otyłości.

Ochrona natury:

Uprawa paszy dla zwierząt powoduje szkody w zbiornikach ze słodką wodą.

Zmniejszona emisja gazów cieplarnianych:

Hodowla zwierząt sprawia, że wydziela się duża ilość gazów cieplarnianych, które przyczyniają się do zmiany klimatu i znaczącego wzrostu ryzyka powodzi, suszy oraz innych niespodziewanych zjawisk pogodowych. Proces produkcji i dystrybucji produktów zwierzęcych w Stanach Zjednoczonych przyczynia się do 9% całkowitej emisji gazów cieplarnianych.

Zmniejszone ryzyko choroby Alzheimera:

Spożywanie zbyt dużych ilości czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Naukowcy z "Semel Institute of Neuroscience and Human Behavior UCLA" twierdzą, że żelazo może zwiększać szkodliwą reakcję wolnych rodników. Z czasem żelazo przyczynia się do zwiększenia ryzyka choroby Alzheimera oraz innych chorób związanych z wiekiem.

Zmniejszone ryzyko raka:

Istnieje wiele dowodów na to, że nowotwory są częstsze u osób spożywających duże ilości czerwonego mięsa. Jego konsumpcja powiązana jest ze zwiększonym ryzykiem nowotworu przełyku i wątroby.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama