Reklama

Czy dorsz jest zdrowy? Zalety i wady włączenia go do diety

Ryby dostarczają nam wielu niezbędnych do życia wartości odżywczych. Niestety, rzadko sięgamy po przyrządzane na ich bazie potrawy, choć często są dla nas wyjątkowe. Przykładem może być dorsz, który zapewnia nam solidny zastrzyk witamin, minerałów oraz cennych kwasów tłuszczowych i tym samym wpływa dobroczynnie na cały organizm. Jednak istnieją również głosy, że ta ryba również ma swoje wady. Czy dorsz jest zatem zdrowy? Czy warto go włączyć do diety? Przekonajmy się.

Czym jest dorsz?

Dorsz jest drapieżną rybą, która występuje w wielu wodach świata. Wyróżnia się kilka jej rodzajów, z czego najpopularniejszą jest dorsz atlantycki – bywa dostępny w sklepach przez cały rok. W Bałtyku również można spotkać tę rybę, jednak z powodu jej nielicznej populacji, połów jest ograniczony. Mięso dorsza jest wysoce cenione w sztuce kulinarnej, ze względu na jego piękną białą barwę, aromatyczny zapach oraz małą ilość ości.

Wartości odżywcze dorsza

Dorsz jest szczególnie cenną rybą, ponieważ zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych, za to znajdziemy w niej sporą dawkę kwasów omega-3. Taka proporcja bardzo korzystnie wpływa na układ krążenia: obniża zawartość złego cholesterolu i chroni przed chorobami serca oraz nadciśnieniem. Ponadto ryba ta jest doskonałym źródłem białka – z powodzeniem może zastąpić mięso czerwone oraz drób. Warto włączyć ją do diety z racji posiadanych witamin (A,D oraz grupy B) oraz minerałów (selenu, potasu i magnezu).

Kto powinien włączyć dorsza do codziennej diety?

Dorsz posiada bardzo dużo zalet - jest rybą niskokaloryczną, dostarcza wielu wartości odżywczych i sporej ilości białka. Powinien być obecny w diecie osób, które borykają się ze schorzeniami układu krążenia (m.in. miażdżycą oraz nadciśnieniem tętniczym) oraz mającym tendencję do szybkiego przybierania na wadze. Z powodu obecności minerałów, które mają dobroczynny wpływ na rozwój płodu, powinien być spożywany przez kobiety w ciąży.

Korzyści ze spożywania dorsza

W celach profilaktycznych każdy powinien spożywać dorsza. Zawartość kwasów tłuszczowych poprawia pracę serca, chroni naczynia krwionośne, zwiększa odporność organizmu oraz hamuje powstawanie stanów zapalnych w organizmie. Ponadto obecność potasu wspomaga prawidłowe działania mięśni, wspiera wchłanianie substancji mineralnych przez układ pokarmowy oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz chroni nerki. Co więcej, dorsz jest również pomocny w diecie redukcyjnej oraz powinien być spożywany przez osoby przyjmujące stale leki.

Niepokojące fakty dotyczące dorsza

Pojawiają się głosy, które wskazują na wysoką szkodliwość ryb. Dzieje się tak, ponieważ akweny, w których żyją ryby, są skażone bardzo szkodliwymi substancjami (rtęcią oraz jej pochodnymi, a ponadto niebezpiecznymi dioksynami). Niestety, Bałtyk jest bardzo zanieczyszczony, dlatego lepiej wybierać dorsza poławianego z Atlantyku. Najwięcej substancji kumulują w sobie osobniki duże i dorosłe. Najlepiej zaopatrywać się w ryby z zaufanych źródeł, kupować młode dorsze oraz najlepiej w całości, a nie w wersji przetworzonej (np. konserwy).

Jak przyrządzać dorsza?

Najwięcej wartości odżywczych ryby zachowują podczas tradycyjnego (ale niedługiego) gotowania w wodzie, przyrządzania na parze albo pieczenia. Nie zaleca się smażenia ryby w głębokim tłuszczu, ponieważ wtedy nim nasiąka i traci cenne kwasy omega-3. Ponadto uwalniają się wówczas szkodliwe tłuszcze trans.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama