Reklama

Banalny przepis na szybkie racuchy drożdżowe. Będą puszyste jak chmurka

Racuchy drożdżowe to smak dzieciństwa, który kojarzy się z chwilami spędzonymi u babci. To szybka i smaczna przekąska, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Racuchy można jeść z dżemem lub posypane cukrem pudrem, a nawet polane syropem klonowym. Poniżej znajdziesz prosty i sprawdzony przepis na placki drożdżowe. Smacznego!

Jakie właściwości mają racuchy drożdżowe?

Racuchy drożdżowe to puszyste placki, których głównym składnikiem jest mąka, mleko, drożdże oraz jajka. To smak, który kojarzy się z czasami beztroskiego dzieciństwa, a im bardziej są one puszyste i chrupkie, tym lepiej. Danie to zawiera spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca. Dodatkowo usprawnia on funkcjonowanie układu nerwowego i pozwala pozbyć się uciążliwego zmęczenia. Racuchy drożdżowe zawierają też fosfor, który wpływa na prawidłową równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Z czym jeść racuchy drożdżowe?

Racuchy drożdżowe można spożywać na wiele sposobów, najczęściej podaje się je z cukrem pudrem lub dżemem. Wyśmienicie będą też smakować z syropem klonowym, bitą śmietaną czy musem owocowym. Często jako nadzienie do racuchów używa się jabłek lub śliwek, aby nieco urozmaicić danie. Najlepiej sprawdzą się odmiany kwaśniejsze, które pomogą przełamać słodki smak placków.

Reklama

Przepis na racuchy drożdżowe

Przygotowanie racuchów drożdżowych nie jest skomplikowane i nie zajmie ci wiele czasu. Potrzebujesz kilku składników:

  • 450 gramów mąki pszennej,
  • 30 gramów świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 szklanki letniego mleka,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąką do naczynia i dodaj szczyptę soli, dokładnie wymieszaj i pośrodku zrób wgłębienie. Dodaj tam pokruszone drożdże i zasyp w całości cukrem. Następnie zalej pół szklanki mleka i przykryj ścierką kuchenną. Odstaw w ciepłe i suche miejsce na kwadrans, aby drożdże wyrosły.
  2. Po upływie czasu dodaj do mieszanki resztę mleka oraz jajko, całość wymieszaj. Ciasto powinno być jednolite i lekko ciągnące się. Odstaw je na godzinę, by mogło spokojnie wyrosnąć.
  3. Kiedy rozczyn będzie już gotowy, na patelni rozgrzej olej i nabieraj ciasto za pomocą chochli. Ciasto rozprowadź tak, by powstały małe placki. Obsmaż je dokładnie po obu stronach do momentu, aż będą lekko zarumienione.

Polecamy:

Takie zapasy w kuchni to mała fortuna: Najdroższe przyprawy świata

Z czym łączyć pigwę?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: racuszki | racuchy drożdżowe | przepis na racuchy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama