Reklama

7 produktów, które po odgrzaniu stają się toksyczne

Świeże domowe posiłki stają się luksusem w zabieganym życiu każdego z nas. Odgrzewanie posiłków staje się koniecznością, ale niektóre z nich mogą być dla nas niebezpieczne. Oto produkty, których nie należy podgrzewać.

Reklama

Ziemniaki

Ziemniaki są bardzo odżywcze, ale trzeba unikać ich odgrzewania ponieważ tracą swoje właściwości, a nawet mogą stać się toksyczne. Jedz ziemniaki świeżo przygotowane lub zimne, ale nigdy nie podgrzewane.

Mięso

Odgrzewanie mięsa powoduje zmianę białka. Jeśli naprawdę chcesz podgrzać mięso, zrób to na średnim ogniu.

Szpinak

Szpinak jest bogaty w azotany, które po odgrzaniu przekształcają się w azotyny. Azotyny mogą powodować raka i dlatego lekarze zalecają spożywać świeży szpinak.

Rzepa

Rzepa podobnie jak szpinak zawiera azotany, które po odgrzaniu stają się niebezpieczne. Nie oznacza to, że nie wolno ci jeść rzepy następnego dnia, po prostu trzeba ją zjeść na zimno bez odgrzewania jej.

Seler

Seler nie wiele się różni od szpinaku i rzepy, również zawiera azotany. Należy jeść go na świeżo i unikać odgrzewania.

Jajka

Jajka są żywnością wysokiego ryzyka, które mogą stać się toksyczne po poddaniu ich ponownie wysokiej temperaturze. Jedz je świeżo przygotowane i unikaj ich odgrzewania.

Grzyby

Najlepszym sposobem na zjedzenie grzybów, jest przygotowanie ich na świeżo. Odgrzane grzyby mogą powodować problemy z trawieniem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama