Reklama

Zioła i przyprawy pomocne przy nadciśnieniu

Nadciśnienie tętnicze to groźna choroba cywilizacyjna, z którą zmaga się ponad 9 milionów Polaków. Liczba ta stale rośnie, ale aż jedna trzecia nie zdaje sobie z tego sprawy. Podwyższone ciśnienie jest szczególnie niebezpieczne dla układu krążenia, może zwiększać ryzyko zawału czy udaru. Dlatego nadciśnienie wymaga odpowiedniego leczenia pod kontrolą lekarza. Oprócz środków farmakologicznych ważna jest zdrowa dieta i zmiana stylu życia. Chorzy powinni unikać żywności, która sprzyja skokom ciśnienia, a także włączyć do jadłospisu produkty korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy. Leczenie mogą wesprzeć zioła i przyprawy, które obniżają ciśnienie i pomagają zahamować rozwój choroby. Które z nich warto włączyć do menu, gdy choruje się na nadciśnienie? Podpowiadamy.

Głóg

Jedną z najpopularniejszych roślin, które korzystnie wpływają na układ krążenia, jest głóg. To skarbnica silnych przeciwutleniaczy - flawonoidów, garbników, fitosteroli i procyjanidów. Substancje te działają rozkurczowo i rozszerzająco na naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi. Dzięki temu ekstrakt z głogu pomaga poprawić krążenie i utlenienie krwi, a także obniżyć ciśnienie. Głóg wzmacnia też i uelastycznia naczynia krwionośne, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej. Aby uregulować ciśnienie warto pić napar z głodu dwa razy dziennie. Można także sięgać po nalewkę z głogu, której zalecana dawka do 1-2 łyżeczki na dzień.

Nasiona selera

W walce z wysokim ciśnieniem mogą nam również pomóc nasiona selera. Jest to przyprawa, która zawiera wiele cennych składników mineralnych, m.in. żelazo, magnez, wapń czy mangan. To również bogate źródło flawonoidów, kumaryn i błonnika pokarmowego regulującego przemianę materii. Nasiona selera rozszerzają naczynia krwionośne i działają moczopędnie, dzięki czemu poprawiają przepływ krwi i zmniejszają ciśnienie tętnicze. Oprócz tego przeciwdziałają zatrzymywaniu płynów w organizmie i powstawaniu obrzęków oraz opuchliźnie. Z nasion selera można przygotować napar, wystarczy zagotować szklankę wody i wrzucić do wrzątku łyżeczkę przyprawy. Gotujemy przez 10 minut i ściągamy z ognia, a następnie przykrywamy garnek i odczekujemy kolejne 10 minut. Na koniec odcedzamy i gotowe. Pijemy pół godziny przed śniadaniem przez co najmniej miesiąc.

Bazylia

Jednym z ziół, które mogą być pomocne przy nadciśnieniu, jest aromatyczna bazylia. Znajduje się w niej eugenol – przeciwutleniacz działający jako naturalny bloker kanału wapniowego. Przeciwdziała przemieszczaniu się wapnia do serca i komórek tętniczych, dzięki czemu umożliwia rozkurcz naczyń krwionośnych. Bazylia pomaga więc rozluźnić naczynia i rozrzedzić krew, a przez to obniżyć ciśnienie. Warto dodawać bazylię do różnych potraw, zarówno świeżą, jak i w wersji suszonej.

Cynamon

Kolejną przyprawą, która może wspomóc leczenie nadciśnienia i innych chorób serca, jest cynamon. Pomaga rozszerzać i rozluźniać naczynia krwionośne, a także zwiększać przepływ krwi. Różne badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie cynamonu może znacząco obniżyć ciśnienie, również u osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo cynamon redukuje poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca, w tym udaru czy miażdżycy.

Kardamon

Kardamon to aromatyczna przyprawa o lekko słodkawym smaku. Jest popularnym składnikiem dań kuchni azjatyckiej, afrykańskiej i skandynawskiej. Zawiera garbniki, kwasy organiczne, olejki eteryczne, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Ma właściwości moczopędne i przeciwutleniające, dlatego jego spożywanie może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi. Kardamon zapobiega też powstawaniu skrzepów i reguluje poziom lipidów we krwi.

Pietruszka

W obniżaniu ciśnienia pomóc nam może również pietruszka. Znajdują się w niej takie substancje, jak witamina C i karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Związki przeciwutleniające obniżają ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca. Pietruszka działa jak bloker kanału wapniowego, obniżając zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe. Pomaga też rozluźnić naczynia krwionośne i zwiększyć przepływ krwi.

Czosnek

Na serce korzystnie wpływa także czosnek, który zawiera związki siarki (m.in. allicynę). Mogą one zwiększać przepływ krwi i rozszerzać naczynia krwionośne. Badania wykazały, że czosnek obniża ciśnienie skurczowe o 8,3 mm Hg i rozkurczowe o 5,5 mm Hg. Warto więc włączyć go do diety i dodawać do dań mięsnych, warzywnych, zup, sosów czy ryb.

Imbir

Imbir to jedna z najpopularniejszych przypraw, która wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Pomaga nie tylko na przeziębienie i dolegliwości trawienne, ale też problemy układu krążenia. Rozkurcza i uelastycznia naczynia krwionośne, poprawia krążenie i obniża ciśnienie krwi. Działanie to zawdzięcza gingerdionowi należącemu do grupy związków fenolowych, które poprawiają także przemianę materii, obniżają poziom cukru i „złego” cholesterolu we krwi i wzmacniają odporność. Wystarczy pokroić 2 cm korzenia imbiru w plastry i zalać szklanką wrzącej wody oraz odstawić na 5-10 minut. Napar najlepiej pić rano na czczo lub między posiłkami.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama