Reklama

Zaskakująca lista produktów, które pomagają w walce z cukrzycą

Z cukrzycą boryka się coraz więcej osób. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że jest to choroba cywilizacyjna. Często cukrzyca jest następstwem nadwagi, w którą sami się wpędzamy praktykując złe nawyki żywieniowe. Pęd życia, stres, brak wolnego czasu – to najczęstsze wymówki, które mają usprawiedliwić niewłaściwą dietę. A wystarczy odrobina chęci i świadomości, by niekorzystne dla organizmu przyzwyczajenia zastąpić zdrowymi praktykami i w ten prosty sposób znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Poniżej prezentujemy listę produktów, które korzystnie wpływają na organizm, a do tego łatwo dostępne i bez trudu można je wprowadzić do codziennej diety.

Gujawa (gruszla)

Jest kilka powodów, dla których warto sięgnąć po ten egzotyczny owoc. Badania przeprowadzone na uniwersytecie I-Shou na Tajwanie wykazały, że spożywanie gujawy bez skórki zmniejsza wchłanianie cukru we krwi. Do tego owoc ten jest bogatym źródłem witaminy C, która pomaga minimalizować uszkodzenia komórek spowodowane cukrzycą.

Wołowina

Co do zalet spożywania czerwonego mięsa dietetycy często wyrażają skrajne opinie. Jedni zalecają, inni odradzają. Przyznać jednak należy, że białko zawarte w czerwonym mięsie skutecznie zaspokaja głód i wypełnia żołądek, dzięki czemu nie mamy ochoty sięgać po niezdrowe przekąski, a co za tym idzie – nie ryzykujemy nagłych skoków insuliny. Oczywiście diabetycy powinni wybierać chude mięso wołowe, takie jak polędwica czy szynka.

Awokado

Zielony, kremowy miąższ awokado to źródło tłuszczów jednonienasyconych, których spożywanie jest szczególnie wskazane dla cukrzyków. Zapobiega nagłym skokom cukru we krwi i zmniejsza insulinoodporność, co pozwala kontrolować poziom glukozy we krwi.

Siemię lniane

Nasiona lnu mają wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Od dawna znane jest ich wspaniałe działanie regenerujące, wykorzystywane w stanach zapalnych przewodu pokarmowego. Jednak siemię lniane wykazuje lecznicze działanie także w przypadku cukrzycy. Bogate w zdrowy tłuszcz omega-3, błonnik i magnez nasiona stabilizują poziom cukru we krwi. Szczególnie ważną rolę w tym zestawieniu pełni magnez, ponieważ reguluje wydzielanie insuliny.

Masło orzechowe

Najnowsze badania pokazują, że masło orzechowe zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dlaczego tak się dzieje? Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w maśle orzechowym stabilizują poziom glukozy i insuliny. Ponadto orzechowy przysmak hamuje apetyt nawet do 2 godzin dłużej, niż inne przekąski, dzięki czemu rzadziej sięgamy np. po słodycze zawierające węglowodany lub chipsy, w których znajdują się tłuszcze nasycone. Masło orzechowe doskonale sprawdza się m.in. jako dip do warzyw.

Mangostan

Tak, tak, mangostan, nie mango. Ten znany również pod nazwą "garcynia" owoc tropikalny występuje przede wszystkim w Indonezji, Malezji i Tajlandii. Na uwagę zasługują nie tylko jego walory smakowe, ale też właściwości zdrowotne. Lista korzyści wynikających ze spożywania mangostanu w różnej postaci (sok z mangostanu lub sproszkowana skórka owocu) jest bardzo długa: podnosi wytrzymałość immunologiczną organizmu, ma działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne, pomaga w przypadku zaburzeń trawienia, korzystnie wpływa na sprawność mięśni i stawów, a także obniża poziom cukru we krwi.

Jabłka

Jedną z największych zalet jabłek jest ich niska cena i dostępność na półkach sklepowych niemal przez cały rok. Owoc ten jest tak powszechny, że czasami zapominamy o jego właściwościach zdrowotnych. Jabłka to przede wszystkim cenne źródło błonnika (aż 4g na 100g owocu!), który pomaga w walce ze złym cholesterolem. Skutecznie hamują też uczucie głodu i minimalizuje skoki insuliny między posiłkami. Plasterki jabłka można dodawać do płatków śniadaniowych, pić sok ze świeżych owoców i zawsze mieć jedno jabłko w swojej torebce czy plecaku - jako zdrową przekąskę.

Jajka

Jajka bardzo długo miały złą reputację wśród zwolenników zdrowego żywienia. Nicholas Fuller z uniwersytetu w Sydney przeprowadził jednak badania, z których wynika, że osoby regularnie spożywające jajka rzadziej miewają tzw. napady głodu, co oznacza, że poziom glukozy we krwi jest stabilny. Ponadto okazało się, że jajka nie są odpowiedzialne za podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi i nie zwiększają ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.

Ryby

U osób chorych na cukrzycę niebezpieczeństwo związane z wystąpieniem choroby sercowo-naczyniowej jest znacznie większe, niż u osób zdrowych. Jedzenie ryb przynajmniej raz w tygodniu może zmniejszyć to ryzyko nawet o 40%! Ryby są źródłem tłuszczów nienasyconych, które mają pozytywny wpływ na organizm: obniżają cholesterol i działają przeciwzakrzepowo, minimalizując tym samym ryzyko zawału.

Brokuły

Brokuły są tak zdrowe, że zawsze powinny znajdować się na liście zakupów spożywczych i być serwowane codziennie, na obiad lub kolację. Posiadają mnóstwo wartości odżywczych i zdrowotnych, między innymi ze względu na wysoką zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy. Dla chorych na cukrzycę szczególne ważny jest jednak chrom, który reguluje poziom cukru we krwi.

Jęczmień

Spożywanie ziaren jęczmienia może zmniejszyć poziom cukru we krwi nawet o 70% (bezpośrednio po posiłku). Jęczmień spowalnia proces trawienia i uwalniania węglowodanów, co pozwala na normalizację stężenia glukozy we krwi. Jęczmień zawiera też cenny dla organizmu chrom, magnez i witaminę B1.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama