Reklama

Zakażenie salmonellą

Często słyszymy o przypadkach zakażenia salmonellą czy ostrzeżenia przed nią. Czym jednak jest dokładnie bakteria salmonelli? Jak działa? Jak się przed nią uchronić? Na te i na inne pytania znajdziesz odpowiedź w niniejszym artykule. Salmonella to rodzaj bakterii nie tworzących przetrwalników, które przypominają kształtem pałeczki. Mogą być przenoszone ze zwierząt na ludzi i odwrotnie. Wywołują choroby takie jak zatrucia pokarmowe i dur brzuszny (który najczęściej występuje w krajach rozwijających się). Wiele z zachorowań spowodowanych jest spożyciem zanieczyszczonego jedzenia.

Reklama

Do najczęstszych objawów zatrucia salmonellą należą: biegunka, gorączka i skurcze brzucha w 12 do 72 godzin po zakażeniu. Choroba trwa zwykle 4 – 7 dni i większość ludzi dochodzi do zdrowia bez leczenia. W niektórych przypadkach biegunka może być tak silna, że jest potrzebna hospitalizacja. Bakterie salmonelli mogą wówczas przedostać się z jelit do krwiobiegu, a następnie do innych organów i spowodować śmierć, jeśli dana osoba nie jest natychmiast poddana antybiotykoterapii. Niemowlęta, osoby starsze i z osłabionym układem odpornościowym częściej narażone są na groźny przebieg choroby.

Do pokarmów, które mogą wywołać zatrucie salmonellą należą surowe jajka i mięso – w tym wołowina, kurczak i owoce morza – oraz owoce i warzywa. Te ostatnie mogą być zanieczyszczone wodą, w której znajdują się pałeczki salmonelli lub jeśli miały kontakt z surowym mięsem lub jajkami w kuchni. Surowe jajka, których potrzebujemy do wykonania sosów czy deserów, mogą być zanieczyszczone zanim nawet zostaną zniesione przez kurę, która jest nosicielem.

Pokarmy mogą również zawierać pałeczki salmonelli, jeśli zostały przygotowane przez osobę, która nie myła rąk po skorzystaniu z toalety czy zmienianiu pieluszki. Zakażenie jest też możliwe poprzez kontakt z chorym zwierzęciem, szczególnie gadem lub ptakiem, po którym nie umyjemy rąk.

Niektórzy ludzie po zachorowaniu na tę chorobę stają się chronicznymi nosicielami, wydalając bakterie w kale i, rzadko, w moczu, choć nie odczuwają już żadnych symptomów.

Na zakażenie salmonellą może nas narazić posiadanie gada lub ptaka, podróże zagraniczne – szczególnie do krajów rozwijających się lub miejsc, gdzie są złe warunki sanitarne i/lub transportowe. Grupę ryzyka stanowią też ludzie mieszkający wspólnie w większych skupiskach, na przykład w akademikach czy przedszkolach.

Zarówno w jedzeniu przygotowywanym przez instytucje, jak i restauracje, używane są duże ilości surowego mięsa i jajek, które mogą pochodzić z wielu różnych źródeł. W takim przypadku jedno jajko może wyrządzić naprawdę wiele szkody.

Zakażenie salmonellą zwykle nie zagraża życiu, jednak osoby z osłabionym układem odpornościowym mogą doświadczyć pewnych komplikacji. Zakażenie krwi bakteriami (bakteremia) może rozprzestrzenić się po różnych tkankach ciała, powodując odwodnienie i odczynowe zapalenie stawów. Szczególnie narażone na takie powikłania są dzieci, osoby starsze, kobiety w ciąży oraz pacjenci z HIV.

W niektórych przypadkach konieczne jest włączenie antybiotyków, ale w większości choroba ta przechodzi samoistnie. Podczas zakażenia zaleca się podawanie leków zobojętniających i elektrolitów, jak również zwrócenie uwagi na regularne mycie rąk, szczególnie po skorzystaniu z toalety. Osoby pracujące w przemyśle gastronomicznym nie mogą pracować, dopóki badania nie wykażą, że w ich organizmie nie ma już pałeczek salmonelli.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama