Reklama

Właściwości zdrowotne niedźwiedziego czosnku

Wszyscy fani czosnku będą zachwyceni niedźwiedzim czosnkiem, który ma znacznie silniejszy zapach niż jego znany kuzyn. Ta dzika roślina wzrasta w najbardziej odludnych zakątkach lasów, dolin i wzdłuż strumieni; najczęściej na wysokościach powyżej 1900 m n.p.m. Nazwa czosnku wzięła się stąd, iż faktycznie jest to ulubiony przysmak niedźwiedzi, które wstają z zimowego snu. Poznaj jego niesamowite właściwości i kilka pomysłów na wykorzystanie.

Reklama

Czosnek wzrasta wczesną wiosną, dlatego jest doskonały do oczyszczania ciała. Posiada więcej zdrowotnych korzyści niż jego tradycyjny odpowiednik. Czosnek niedźwiedzi zawiera alicynę, olejki eteryczne i polisacharydy. Młode liście dostarczają od 20 do 50 mg witaminy C i karotenu. Jedząc świeży niedźwiedzi czosnek, usuniemy toksyny z krwi, krwiobiegu, naczyń, żołądka i jelit. Obecność rośiny w diecie srzyja również stabilizacji ciśnienia krwi.

Czosnek niedźwiedzi w kuchni Z liśćmi czosnku możesz sporządzać sałatki, zupy, sosy i pesto. Możesz też potraktować go jako przyprawę do sera i smarować nim kanapki. Najlepiej spożywać świeży. Nie zaleca się suszyć jego liści, gdyż traci swe zdrowotne właściwości. Liście czosnku można zamrozić. Aby przedłużyć okres do spożycia, najlepiej zakonserwować go w oleju. W lodówce należy go przechowywać do 10 dni. Nalewka z niedźwiedziego czosnku Wypełnij butelkę drobno posiekanym czosnkiem, aż do szyjki. Całość zalewamy 40% alkoholem, najlepiej brandy. Odstawiamy miksturę w słoneczne miejsce na trzy tygodnie. Nalewkę należy pić 4 razy dziennie, rozcieńczając 10-15 kropli w odrobinie wody.

Pesto z czosnku Do przygotowania pesto potrzebujemy:

  • 100g niedźwiedziego czosnku
  • 30ml oliwy
  • 20g parmezanu
  • 20g dowolnych orzechów

Wszystkie składniki blendujemy na gładką jednolitą pastę. Pesto dodajemy do makaronów, zup i sosów. Równie świetnie smakuje na kromce świeżego chleba.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama