Reklama

Trójglicerydy: Przyczyny zbyt wysokiego poziomu i dieta

Trójglicerydy to rodzaj tłuszczów wchodzących w skład tkanki tłuszczowej. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie, ale kiedy jest ich za dużo, są jeszcze bardziej niebezpieczne niż zły cholesterol. Przyczyniają się do miażdżycy i groźnych chorób serca, cukrzycy, insulinooporności, stłuszczenia wątroby, zespołu metabolicznego, a nawet uszkodzenia trzustki. Jaka jest przyczyna podwyższonego poziomu trójglicerydów i na czym polega leczenie?

Reklama

Czym są trójglicerydy i jakie funkcje pełnią?

Trójglicerydy (inaczej tłuszcze obojętne, TG) to podstawowy składnik tkanki tłuszczowej. Są produkowane przez wątrobę w procesie przemiany materii tłuszczów i węglowodanów. Razem z cholesterolem trafiają do krwi. Trójglicerydy obecne w tkance tłuszczowej oraz zewnętrznych warstwach skóry stanowią naturalną barierę ochronną przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, chronią skórę przed nadmierną utratą wody. Warto wiedzieć, że trójglicerydy w przeważającej większości dostarczamy do organizmu wraz z pokarmem - są one podstawowym źródłem energii dla pracy mięśni. Ich nadmiar magazynowany jest w tkance tłuszczowej.

Przyczyny zbyt wysokiego stężenia trójglicerydów w organizmie

Najczęstszą przyczyną zbyt wysokiego poziomu trójglicerydów w organizmie jest niezdrowa, źle zbilansowana dieta. Za odkładanie się TG w tkance tłuszczowej odpowiadają cukry proste oraz tłuszcze nasycone, a więc słodycze, słone przekąski, czerwone mięso, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i wszelka żywność wysokoprzetworzona. Do czynników ryzyka zalicza się też brak regularnej aktywności fizycznej i siedzący tryb życia. W szybkim czasie prowadzi to do nadwagi i otyłości, które jeszcze bardziej sprzyjają odkładaniu się trójglicerydów w tkance tłuszczowej. Inne przyczyny tego negatywnego zjawiska to nadużywanie alkoholu, stosowanie tabletek antykoncepcyjnych oraz leków moczopędnych. Zbyt wysokie stężenie TG obserwuje się także u pacjentów zmagających się z dną moczanową, toczniem czy nadczynnością tarczycy.

Skutki nadmiaru trójglicerydów w organizmie

Zbyt wysoki poziom trójglicerydów w organizmie niesie za sobą bardzo groźne konsekwencje. Sprzyja otyłości, a co za tym idzie insulinooporności (komórki stają się mniej wrażliwe na insulinę, przez co trzustka produkuje coraz więcej hormonu i staje się mocno obciążona) i cukrzycy. Trójglicerydy nie rozpuszczają się w wodzie i krążą we krwi, zwiększając ryzyko miażdżycy i innych chorób serca – zawału czy udaru (ustalono, że są znacznie groźniejsze od złego cholesterolu i częściej przyczyniają się śmierci). Bardzo wysoki poziom trójglicerydów powoduje też stłuszczenie wątroby oraz stan zapalny trzustki.

Jak obniżyć poziom trójglicerydów?

Obniżenie poziomu trójglicerydów wiąże się ze zmianą stylu życia. Konieczna jest dieta redukcyjna i powrót do prawidłowej masy ciała. W przypadku chorób przewlekłych (np. cukrzycy) najlepiej skonsultować ją z lekarzem lub dietetykiem. Posiłki muszą być zbilansowane, a podstawę diety powinny stanowić surowe oraz gotowane warzywa, produkty pełnoziarniste i chudy nabiał, a także niewielkie porcje białego mięsa. Wykluczyć należy żywność wysokoprzetworzoną, słodycze, słone przekąski i smażone potrawy oraz alkohol. Posiłki powinno się spożywać regularnie co 3-4 godziny. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego należy zastąpić roślinnymi (oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Poziom trójglicerydów obniżają też tłuste ryby morskie (sardynki, makrele, łosoś). Ważna jest również regularna aktywność fizyczna (jazda na rowerze, długie spacery, basen).

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama