Reklama

Syrop z babki lancetowatej: Jak działa na organizm? Jak go zrobić?

Zioła rosnące na łące, przy polnych i leśnych ścieżkach czy nawet przy chodniku lub między budynkami często są skarbnicą cennych składników korzystnych dla zdrowia. Należy do nich babka lancetowata, która jako niepozorny chwast porasta tereny wszystkich kontynentów. Roślina wykazuje szereg nietuzinkowych właściwości, dzięki którym znajduje zastosowanie w leczeniu wielu dolegliwości. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, od wieków stosuje się ją na zranienia, obrzęki i ukąszenia. Jednak to nie jedyne korzyści płynące ze stosowania babki lancetowatej. Sporządzany z niej syrop to doskonałe remedium na infekcje górnych dróg oddechowych, łagodzenie kaszlu i bólu gardła. Pomaga także na tzw. „kaszel palacza”. Syrop świetnie wpływa również na dolegliwości żołądkowe i nadmierną przepuszczalność naczyń krwionośnych, przez co wzmacnia układ krążenia i serce. W czym jeszcze może nam pomóc babka lancetowata? Jak przygotować z niej naturalny syrop?

Kilka słów o babce lancetowatej

Babka lancetowata to powszechnie występująca roślina z rodziny babkowatych. Rośnie dziko w Europie, północnej Afryce oraz zachodniej i środkowej Azji. Gatunek został zawleczony również na tereny Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej, a także Australii. Babkę można spotkać na łąkach, polanach, w lesie, przy drodze czy przy chodnikach. Często uważana jest za chwast, jednak już od dawna wykorzystuje się ją w medycynie naturalnej jako jedną z najpopularniejszych roślin leczniczych. Surowcem są liście babki, które mają podłużny, lancetowaty kształt – stąd nazwa rośliny. Zbiera się je od maja do września, ale najwięcej składników odżywczych zawiera ziele zrywane w lipcu.

Skład babki lancetowatej

W babce lancetowatej znajdziemy szereg dobroczynnych dla zdrowia składników. Znajdują się w niej fenole, flawonoidy, garbniki, kumaryny, sterole, polisacharydy, a także spore ilości substancji śluzowych. Oprócz tego babka jest źródłem kwasów organicznych, karotenu, witaminy C i K oraz minerałów, takich jak potas, magnez, sód, cynk, krzem, wapń czy fosfor. Dzięki tym składnikom babka lancetowata działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. W starożytności stosowano ją na ukąszenia węży i skorpionów, w późniejszych latach robiono z niej okłady na obrzęki, stłuczenia i trudno gojące się rany. Przygotowywany z niej syrop zachowuje wszystkie jej cenne właściwości, a nawet jego działanie jest zintensyfikowane dzięki temu, że jest lepiej przyswajalny przez organizm.

Właściwości syropu z babki lancetowatej

Syrop z babki lancetowatej znany jest z doskonałego działania przeciw przeziębieniu i infekcjom układu oddechowego. Babka zawiera substancje śluzowe, które łagodzą podrażnienia śluzówki jamy ustnej, gardła i przewodu pokarmowego. Zmniejsza więc przekrwienie błon śluzowych, zwalcza stan zapalny i łagodzi ból. Syrop z babki działa również wykrztuśnie, przeciwskurczowo i regeneruje uszkodzony nabłonek, dlatego tłumi kaszel, zarówno suchy, jak i mokry. Produkt jest też polecanym remedium dla osób palących na tzw. „kaszel palacza”. Może też pomóc w leczeniu gruźlicy, krztuśca i dychawicy oskrzelowej. Zaleca się też stosowanie syropu z babki lancetowatej nauczycielom, wykładowcom czy szkoleniowcom, u których istnieje podwyższone ryzyko wystąpienia choroby zawodowej związanej z chrypką.

Babka lancetowata pomaga nie tylko na drogi oddechowe. Przygotowany na jej bazie syrop korzystnie oddziałuje także na układ krążenia, gdyż uszczelnia naczynia krwionośne i wzmaga krzepliwość krwi. Zawarte w nim substancje śluzowe mogą też łagodzić dolegliwości żołądkowe, m.in. wrzody żołądka, biegunkę czy nieżyt jelit. Odwar z liści babki lancetowatej, ale również i syrop można też stosować na ukąszenia komarów i innych owadów w celu zniwelowania obrzęków i bólu.

Przepis na syrop z babki lancetowatej

Syrop z babki lancetowatej jest powszechnie dostępny w aptekach, ale można też w prosty sposób przygotować go samemu w domu. Można to zrobić naprawdę niewielkim kosztem, gdyż surowiec jest dostępny niemal na każdym kroku. Wystarczy tylko zebrać liście babki lancetowatej (około 100 g lub 6 garści), umyć je i zmielić w blenderze lub maszynce do mięsa. Następnie należy umieścić je w garnku i zalać 100 ml letniej, przegotowanej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu, dodając 100 g cukru i ewentualnie trochę miodu. Co jakiś czas należy zamieszać syrop, aż do momentu zgęstnienia. Na koniec przelewamy syrop do słoików, dobrze zakręcamy i umieszczamy je wieczkami do dołu. Syrop należy przechowywać w chłodnym miejscu.

Jak dawkować syrop z babki lancetowatej?

Przy infekcji dróg oddechowych, kaszlu czy grypie warto stosować jedną łyżeczkę syropu z babki lancetowatej trzy lub cztery razy dziennie. Nie należy rozcieńczać syropu wodą, gdyż musi dobrze powlec błony śluzowe. Profilaktycznie można zażywać po jednej łyżeczce syropu na dzień przez 20 dni, a następnie zrobić dwa tygodnie przerwy. Syrop z babki lancetowatej jest całkowicie bezpieczny i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych, nawet po przedawkowaniu. Przeciwwskazaniem do jego zażywania jest tylko alergia na liście babki lancetowatej.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama