Reklama

Sygnały mówiące, że twój organizm jest zakwaszony

W szkole na lekcjach chemii dowiedziałeś się zapewne co to jest odczyn pH, od czego zależy i co oznacza. Wszystko, co ma odczyn pH poniżej 7 jest uważane za odczyn kwaśny, jeżeli odczyn jest powyżej 7, to mówimy o odczynie zasadowym. 7 jest idealną równowagą pomiędzy tymi stanami i oznacza odczyn obojętny. Nasz organizm również ma swoje pH i wynosi ono około 7,35-7,45. Oznacza to, że nasze ciało jest lekko zasadowe.

Dlaczego równowaga pH w naszym organizmie ma tak duże znaczenie? Ponieważ zbyt zakwaszony organizm jest idealnym środowiskiem do powstawania problemów zdrowotnych, w tym chorób serca, raka i wielu innych schorzeń. Również wiele problemów trawiennych, niska odporność, kamienie nerkowe i choroby układu oddechowego mogą być powodowane przez zbyt duże zakwaszenie organizmu.

Jakie są objawy zakwaszenia organizmu? Zazwyczaj bóle głowy, zmęczenie, problemy z trawieniem, zwiększona częstość akcji serca. Każdemu z nas zdarza się zakwasić swój organizm, przyczyną jest nieprawidłowe odżywianie lub stres. Na szczęście stan ten jest odwracalny i łatwo temu zaradzić. Wystarczy odrobina konsekwencji.

Ludzki organizm stale ciężko pracuje, aby utrzymać odpowiedni odczyn pH. Jeżeli w twojej diecie dominują produkty pochodzenia zwierzęcego lub przetworzona żywność, a zdecydowanie mniej spożywasz świeżych owoców i warzyw, to możesz spodziewać się, że pH twojego organizmu będzie skłaniać się w kierunku kwaśnego odczynu. Poza dietą, duży wpływ na stan naszego organizmu ma również brak snu czy stres.

Do prawidłowego stanu, musisz zachować równowagę pomiędzy wszystkimi czynnikami. Nawet jeżeli twoja dieta jest wzorowo skomponowana, ale nie wysypiasz się, to twoje starania o zdrowie spełzną na niczym. Musisz również wiedzieć jakie produkty pomogą ci zachować odpowiedni odczyn pH, a które będą go zaburzać. I tak cytrusy, a szczególnie pomarańcze, które naturalnie mają lekko kwaśny odczyn, delikatnie neutralizują zakwaszenie organizmu. Z kolei mleko, które kojarzy się wszystkim z odczynem zasadowym, powoduje znaczne zakwaszenie.

Innymi pokarmami zmieniającymi poziom zakwaszenia organizmu w niekorzystnym kierunku są głównie ziarna, cukry, tłuszcze nasycone, alkohol i produkty mączne (chleb, makarony). Jeżeli chcesz ustabilizować pH, sięgnij po owoce, warzywa, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. W tym przypadku wszystkie organiczne produkty są skuteczne. Najlepiej działają maliny, limonki, słodkie ziemniaki, soczewica, ciemnozielone warzywa, ocet jabłkowy i czosnek. A to  tylko niektóre przykłady z alkalicznej  "super żywności".

Jak więc zadbać o zdrowie i odpowiedni odczyn organizmu? Przede wszystkim wyeliminować niezdrową żywność, świadomie komponować posiłki, z jak najzdrowszych produktów. Koniecznie zadbaj o zdrowy, regenerujący sen i o swoje nerwy. Unikaj stresowych sytuacji, a z pewnością wszystkie te czynności jednocześnie ustabilizują pH na właściwym poziomie. Poczujesz to już po kilku dniach, odczuwając przypływ pozytywnej energii, chęci do działania i przede wszystkim twoje dolegliwości związane z zakwaszeniem organizmu miną bez śladu.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama