Reklama

Stłuszczenie wątroby: produkty spożywcze, których należy unikać

Stłuszczenie wątroby to jedno z najczęściej spotykanych schorzeń naszych czasów. Jednym z głównych powodów takiego stanu rzeczy jest współczesny styl życia oparty na spędzaniu dużej ilości czasu bez żadnej aktywności fizycznej. Co więcej, nastąpił wzrost spożycia przekąsek oraz śmieciowego jedzenia, co oznacza, że dostarczamy naszemu organizmowi nadmiernie dużo tłuszczu, ale niewystarczającą ilość składników odżywczych. Konsekwencją takich zmian w odżywianiu się jest nadwaga, problemy wynikające z otyłości, a także nadmiar tłuszczu gromadzący się w wątrobie utrudniający jej prawidłowe funkcjonowanie.

Reklama

Natychmiastowe przyjęcie zdrowych zwyczajów przez osobę, u której zdiagnozowano stłuszczenie wątroby ma kluczowe znaczenie. Innymi słowy osoby cierpiące na stłuszczoną wątrobę powinny przestrzegać zrównoważonej diety oraz włączyć ćwiczenia do swojego codziennego planu dnia. W ten sposób ustabilizują swoją wagę oraz ułatwią wątrobie powrót do normalnego funkcjonowania.

Produkty spożywcze z wysoką zawartością tłuszczu

Stłuszczona wątroba będzie miała problemy z trawieniem pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu, dlatego też należy je wyeliminować lub ograniczyć do niezbędnego minimum. Co więcej pokarmy zawierające dużo tłuszczu prowadzą do przybierania na wadze, które również może oznaczać komplikacje zdrowotne u niektórych chorych ze stłuszczoną wątrobą.

Należy unikać następującego jedzenia:

pokarmy smażone,

pokarmy pieczone w piekarniku, które zawierają ser lub tłuszcz,

nabiał.

Niezwykle istotne jest całkowite wyeliminowanie pokarmów z wysoką zawartością tłuszczu z diety osoby cierpiącej na stłuszczenie wątroby.

Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym

Produkty spożywcze z wysoką zawartością naturalnych cukrów, lub posiadające wysoki indeks glikemiczny powodują wzrost poziomu glukozy we krwi, co znacząco wpływa na wątrobę. Do pokarmów, które powinny być spożywane z umiarem zaliczamy ziemniaki, arbuzy, rodzynki, banany, białe pieczywo, produkty na bazie kukurydzy, lody, jogurty smakowe oraz czekoladę, która zawiera dużo węglowodanów prostych.

Ziarna przetworzone

Osoby mające stłuszczoną wątrobę powinny unikać produktów z ziarnami przetworzonymi, a wybierać raczej pełne ziarna. W ten sposób wzbogacają swoją dietę o dodatkową porcję błonnika, który pomaga kontrolować cholesterol oraz poziom glukozy we krwi. Dzięki temu chorzy ze stłuszczoną wątrobą wykonują pierwszy krok w stronę pozbycia się tej przypadłości.

Alkohol

Spożycie alkoholu, bez względu na to czy będzie umiarkowane czy też nadmierne, poskutkuje gromadzeniem się tłuszczu w komórkach wątroby. Kiedy ilość skumulowanego tłuszczu przekroczy normy, wystąpi stan zapalny ogarniający komórki wątroby, co po czasie będzie skutkowało wystąpieniem blizn w tkance. W takiej sytuacji normalna cyrkulacja krwi nie jest możliwa i jeśli cały proces nie zostanie zatrzymany lub cofnięty, może dojść do nieodwracalnych zniszczeń wątroby. Dlatego też u osób ze zdiagnozowanym stłuszczeniem wątroby dopuszcza się śladowe spożycie alkoholu, ale zalecana jest całkowita abstynencja.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama