Reklama

Siedem skutecznych domowych sposobów na amnezję

Amnezja to stan utraty pamięci krótkoterminowej. Pojawia się w wyniku starzenia się mózgu i zwykle dotyka osób w podeszłym wieku. Amnezja może również wystąpić u osób cierpiących na zaburzenia psychiczne, objawiając się bólami głowy i trudnościami z koncentracją. Problemy tego typu wymagają interwencji lekarskiej. Istnieje jednak kilka dobrych, sprawdzonych i skutecznych domowych sposobów, które korzystnie wpływają na działanie mózgu i poprawę pamięci. Oto nasze propozycje domowego radzenia sobie z amnezją:

Czarny pieprz

Czarny pieprz jest popularną przyprawą, którą znajdziemy w każdej kuchni. Posiada on naprawdę niesamowite właściwości lecznicze. Wpiera działanie systemu nerwowego organizmu a także poprawia krążenie krwi, co przekłada się na zapobieganie utracie pamięci. Weź łyżeczkę do herbaty mielonego czarnego pieprzu i wymieszaj ją z miodem, dolej odrobinę wody i pij jako środek poprawiający pamięć.

Migdały

Migdały znane są z tego, że wzmacniają moc naszych mózgów oraz poprawiają pamięć. Uznawane za tzw. super jedzenie, migdały wyostrzają pamięć i odtwarzają jej zdolności przechowywania informacji. Namocz 10 migdałów i pozostaw na noc, aby następnego ranka rozgnieść je do postaci pasty. Pastę migdałową spożywaj z masłem lub rodzynkami.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie znane są z tego, że wzmacniają funkcje mózgu i poprawiają koncentrację. Kwas alfa linolenowy, kwasy tłuszczowe omega 3, witamina B i lecytyna, które znajdziemy w orzechach są składnikami wspierającymi pracę mózgu. Zjedzenie kilku orzechów włoskich o poranku zwiększy wydolność mózgu w trakcie dnia.

Daktyle

Daktyle sprawiają, że mózg działa i zapamiętuje informacje szybciej, przez co wpływają korzystnie na naszą pamięć. Owoce te mają działanie odżywcze dla mózgu przez co jest on dużo bardziej wydolny. Picie wody daktylowej dwa razy dziennie wpłynie zatem korzystnie także na działanie naszej pamięci.

Nasiona kminku

Nasiona kminku znane są z ze swego korzystnego wpływu na zdolność zapamiętywania informacji i wspomagają proces szybkiego leczenia amnezji. Kminek może być dodawany do zup, chleba czy warzyw. Możesz także rozetrzeć nasiona kminku z miodem i jeść taką miksturę codziennie rano, zdecydowanie poprawi to twoją pamięć.

Kurkuma

Kurkuma jest wspaniałą przyprawą, która redukuje stres oksydacyjny i chroni komórki mózgowe. Najlepiej sprawdza się w leczeniu problemów z pamięcią wywołanych wiekiem. Wzmacnia także zdolność uczenia się i utrzymywania informacji. Kurkuma może być dodawana do warzyw lub mieszana z mlekiem. Powinna być spożywana regularnie dla najlepszych efektów.

Cynamon

Cynamon posiada niesamowite właściwości neurologiczne. Jest pełny manganu, który odgrywa niezwykle ważną rolę w optymalizacji pracy mózgu. Poprawia jego działanie i wspiera słabnącą pamięć. Spożywaj go regularnie wymieszanego z miodem, a na efekty nie będziesz długo czekać.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama