Reklama

Rośliny kapustowate a problemy z tarczycą

Warzywa należące do roślin z rodziny krzyżowych, kapustowatych to jedne z najzdrowszych produktów na naszej planecie. Niektóre źródła podają, że osoby cierpiące na problemy z tarczycą powinny ich unikać (szczególnie w surowej postaci), z kolei inne nie odradzają ich spożywania. Zalecają jednak w tym przypadku przyjmowanie suplementów jodu, który ma stanowić wówczas wsparcie dla tarczycy. Gdzie więc leży prawda?

Glukozynolany i czynniki wolotwórcze

Warzywa z rodziny krzyżowych zawierają glukozynolany, które w organizmie metabolizowane są do izotiocyjanianów (ITC). Badania wykazują, że składniki te chronią przed niektórymi postaciami nowotworów. Warzywa te są jednocześnie doskonałym źródłem witamin, minerałów i fitochemikaliów, które stanowią niezbędne wsparcie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawierają jednak również czynniki wolotwórcze, które mogą hamować wchłanianie jodu, dlatego warzyw z rodziny krzyżowych nie poleca się osobom chorym na tarczycę.

Warzywa z rodziny krzyżowych - badania

Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że istnieje związek pomiędzy spożywaniem warzyw z rodziny krzyżowych a funkcjonowaniem tarczycy. Wśród ludzi, jak dotąd, przeprowadzono tylko jedno takie badanie. Okazało się, że codzienne spożywanie 150 g gotowanej brukselki przez okres jednego miesiąca nie miało żadnego wpływu na funkcjonowanie tarczycy. Wpływ spożywania surowych warzyw z rodziny krzyżowych nie został jeszcze poddany badaniom, jednak istnieje jeden znany przypadek, w którym 88 – letnia kobieta zjadała ogromne ilości (1,0 - 1,5 kg) surowej kapusty chińskiej w przeciągu kilku miesięcy. Postępowanie takie wywołało u niej niedoczynność tarczycy. Jak widać, warzywa krzyżowe mogą mieć negatywny wpływ na działanie tarczycy, jednak ma to miejsce wtedy, gdy spożywa się ich ogromne, nierozsądne ilości.

Jod i selen

Nadmiar jodu w organizmie może być tak samo szkodliwy dla działania tarczycy, jak jego niedobór, szczególnie jeśli wiąże się on z niedoborem selenu. Jeżeli zaburzenia pracy tarczycy nie są spowodowane niedoborem jodu, działanie hamujące jego przyswajanie (jakie wykazuje składnik zawarty w warzywach krzyżowych) nie ma żadnego wpływu na nasze zdrowie. Zwłaszcza, jeśli pacjent lub pacjentka stosuje zrównoważoną dietę, zawierającą naturalne źródła jodu i selenu. Około 90% osób dotkniętych chorobą tarczycy cierpi na choroby autoimmunologiczne tarczycy. Nieprawidłowe funkcjonowanie tego narządu spowodowane niedoborem jodu jest o wiele rzadsze, dlatego spożywanie warzyw krzyżowych niemal nigdy nie ma tu znaczenia.

Warzywa krzyżowe a nadmiar jodu

Nadmiar jodu może być czynnikiem wywołującym choroby autoimmunologiczne. Powoduje on hamowanie aktywności enzymu zwanego peroksydazą tarczycową (TPO). W takim przypadku spożywanie warzyw z rodziny krzyżowych może być nawet pomocne. Ponadto, warzywa te wspierają organizm w produkcji glutationu, przeciwutleniacza spełniającego ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.

Właściwości zdrowotne warzyw z rodziny krzyżowych

Warzywa z rodziny krzyżowych wykazują wiele właściwości zdrowotnych, ważnych także (a niekiedy szczególnie) dla osób z chorobą tarczycy. Mogą one być pomocne zwłaszcza w przypadku osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne tarczycy. Należy jednak pamiętać, że każdy pacjent powinien omówić swoją terapię, dietę i styl życia z lekarzem prowadzącym.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama