Reklama

Przyprawy, które złagodzą objawy cukrzycy i nowotworów

Powstawanie chorób cywilizacyjnych jest związane z przyjętym przez nas stylem życia. Obecnie wielu z nas boryka się z chorobami układu krążenia, problemami z przemianą materii oraz schorzeniami związanymi z układem pokarmowym. Do tego często dotyka nas cukrzyca oraz nowotwory. Na ich powstanie ma wpływ wiele czynników, które w większości przypadków są od nas niezależne. Jednak okazuje się, że dieta pozwala łagodzić ich nieprzyjemne objawy. Wystarczy włączyć do jadłospisu kilka popularnych przypraw, aby poczuć się zdecydowanie lepiej. Które z nich mają wyjątkową moc? Sprawdźmy.

Dieta a cukrzyca i nowotwory

Dieta podczas chorób nowotworowych oraz metabolicznych jest niezwykle istotna. Dzięki niej możemy złagodzić wiele przykrych objawów. Należy pamiętać, że zmiana nawyków żywieniowych nie wyleczy cukrzycy, bądź raka. Lekarz najczęściej zaleca odpowiednią kurację, która nie może być przerywana samodzielnie, bez odpowiedniej konsultacji. Mimo wszystko warto włączyć do codziennego jadłospisu produkty, które w przypadku cukrzycy pomogą zniwelować skoki cukru we krwi. W przypadku chorób nowotworowych dieta może skutecznie obniżyć ryzyko zachorowania.

Najzdrowsze przyprawy świata

Niewiele osób wie, że mamy pod ręką ogromny oręż w łagodzeniu objawów cukrzycy oraz nowotworów. Przyprawy, bo o nich mowa, to naturalny sposób na łagodzenie objawów nowotworów. Ich spożywanie może wzmacniać kurację oraz łagodzić nieprzyjemne dolegliwości, które związane są ze skutkami radioterapii i chemioterapii, czyli nudnościami, wymiotami, bądź brakiem apetytu. W przypadku cukrzycy przyprawy mogą zapobiegać nagłemu wzrostowi poziomu cukru we krwi oraz pomagają normalizować jego poziom w organizmie.

Czarnuszka

Czarnuszka określana jest mianem superfoods i wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Takie działanie zawdzięcza substancji o nazwie tymochinon. Przyczynia się on do hamowania wzrostu komórek nowotworowych oraz zapobiega uszkodzeniom wywoływanym przez promieniowanie stosowane podczas radioterapii. Dodatkowo świetnie radzi sobie ze zbyt wysokim stężeniem glukozy we krwi. Natomiast zawarta w czarnuszce kwercetyna normalizuje cukier oraz zwiększa poziom glikogenu w wątrobie.

Cynamon

Aromatyczny, sproszkowany korzeń cynamonowca cejlońskiego jest wspaniałą przyprawą, która podkręca smak wielu deserów. Okazuje się, że prócz wspaniałych walorów smakowych, świetnie wpływa na nasze zdrowie. Wykazano, że zawarte w nim przeciwutleniacze, takie jak m.in. aldehyd cynamonowy, skutecznie chronią przed działaniem wolnych rodników. Poza tym, cynamon wydatnie obniża poziom glukozy we krwi i hamuje wchłanianie cholesterolu. Cynamon okazuje się również nieoceniony w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, które związane są z radioterapią.

Kurkuma

Kurkuma od dawna uchodzi za jedną z najzdrowszych przypraw. Wszystko dzięki zawartej w niej kurkuminie. Badania wykazują, że ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Udowodniono, że kurkumina potęguje działanie niektórych leków przeciwnowotworowych. Osoby, które regularnie spożywają kurkumę, rzadziej narzekają na wahanie poziomu cukru we krwi.

Imbir

Korzeń imbiru jest jednym z najlepszych naturalnych środków, który chętnie wykorzystujemy w zwalczaniu pierwszych objawów przeziębienia i grypy. Jego charakterystyczny smak to zasługa związków takich jak gingerol, zinferol i zingiberol. Wszystkie trzy mają wspaniałe właściwości lecznicze. Rozgrzewają, działają rozkurczowo oraz dezynfekują. Łagodzą nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, które mogą być konsekwencją przyjmowanej chemioterapii. Okazuje się też, że te trzy związki mają wpływ na wątrobę: pobudzają ją, by mobilizowała enzymy, które są odpowiedzialne za metabolizowanie glukozy.

Rozmaryn

Rozmaryn jest znaną przyprawą, która jest nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej. Już w starożytności otaczano kultem tę roślinę - była symbolem miłości i wierności oraz wierzono, że odpędza złe duchy. Z kolei w szpitalach palono ją, aby zapobiegać szerzeniu się zarazków. Rozmaryn oraz pozyskiwany z niego olejek ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwzapalnie. To środek, który ma potencjał antyoksydacyjny, czyli spowalnia namnażanie się komórek odpowiedzialnych za powstawania chorób nowotworowych. Dodatkowo rozmaryn wspiera pracę trzustki. Pomaga jej zwiększać produkcję insuliny i hamuje wzrost poziomu cukru we krwi.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama