Reklama

Przyprawy, które złagodzą objawy cukrzycy

Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, która spowodowana jest zaburzonym wydzielaniem, bądź działaniem insuliny. Do najczęstszych symptomów schorzenia zalicza się duże pragnienie, częste oddawanie moczu, utratę masy ciała, osłabienie i senność. Warto też regularnie robić badania. O niepokojących rezultatach mówimy wówczas, gdy poziom glukozy zmierzony dwukrotnie na czczo przekracza 126 mg/dl oraz gdy zmierzony o dowolnej porze dnia przekracza 200 mg/dl. W złagodzeniu objawów schorzenia może pomóc nam włączenie do diety niektórych przypraw. Oto niektóre z nich:

Cynamon

Nie od dziś wiadomo, że cynamon dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie. Między innymi poprawia wrażliwość na insulinę, obniża poziom cukru we krwi oraz pomaga kontrolować wagę. Istnieje wiele sposobów na to, aby go wykorzystać, przykładowo w kawie czy w herbacie. Jego właściwości zdrowotne potwierdziły też badania. Osobom chorym na cukrzycę podawano cynamon w kapsułkach przez 40 dni. Wyniki testów były pozytywne - poziom cukru we krwi na czczo jak też cholesterol LDL, u badanych znacznie się obniżył. Należy jednak podejść do zagadnienia z pewną ostrożnością, gdyż spożywanie zbyt dużej ilości cynamonu może spowodować problemy z żołądkiem.

Kozieradka

Badania przeprowadzone w tym kierunku wykazały, że kozieradka ma korzystny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi i poprawę wrażliwości na insulinę.

Imbir

O dobroczynnym wpływie imbiru na zdrowie człowieka nie trzeba nikogo zbytnio przekonywać. Przeprowadzone badania dowiodły, że reguluje poziom insuliny i obniża poziom złego cholesterolu - LDL.

Kurkuma

Kurkuma jest od wieków wykorzystywana w medycynie azjatyckiej. Doceniana jest przede wszystkim za swoje przeciwzapalne i detoksykacyjne właściwości. Powinny po nią również sięgać osoby zmagające się z cukrzycą, ponieważ stymuluje i reguluje wydzielanie insuliny. Można ją stosować zarówno w formie sproszkowanej, jak też w postaci korzenia.

Żeń- szeń

Żeń-szeń jest od wieków stosowany w medycynie wschodniej. Pomaga złagodzić objawy cukrzycy, między innymi normalizuje poziom cukru we krwi. Jednocześnie poprawia wrażliwość na insulinę.

Szałwia

Szałwia może być śmiało stosowana w postaci herbaty, która jest bardzo smaczna i skuteczna w regulowaniu poziomu cukru we krwi oraz insuliny. Wspiera też prawidłowe funkcjonowanie wątroby.

Zielona herbata

Polifenol w zielonej herbacie jest skutecznym przeciwutleniaczem, który reguluje proces uwalniania cukrów z krwi, jak też steruje poziomem insuliny. Zielona herbata jest doskonałym napojem relaksującym, można ją też spożywać przed każdym posiłkiem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama