Reklama

Przewlekła zgaga. Co może sygnalizować?

Pieczenie w przełyku i żołądku to pierwszy objaw zgagi. Najczęściej pojawia się po bardzo obfitym albo szybko zjedzonym posiłku. Jego przyczyną jest cofanie się kwasów i treści żołądkowych do przełyku. Jeśli pojawia się sporadycznie, nie ma powodu do niepokoju – wystarczy dbać o to, co się je i sięgnąć po leki zobojętniające treść żołądkową. Jeśli jednak pojawia się cyklicznie, może być symptomem wielu, czasem poważnych chorób układu pokarmowego. Jakie dolegliwości może sygnalizować zgaga? Czy są one niebezpieczne? Przekonajmy się.

Najczęstsze przyczyny zgagi

Zgaga powstaje w wypadku nieprawidłowego działania dolnego zwieracza przełyku, przez który cofa się treść żołądkowa wraz z kwasami i podrażnia błonę śluzową. Wtedy najczęściej odczuwa się pieczenie oraz ból zlokalizowany w górnej części klatki piersiowej. Dolegliwość nasilają niewłaściwe nawyki żywieniowe: jedzenie tłustych i ostrych potraw, nadużywanie alkoholu, uboga w składniki odżywcze dietą. Zgagę wzmaga również stres, przejadanie się, nieregularne pory spożywania posiłków, a także palenie papierosów (zwłaszcza na czczo).

Pierwsza pomoc w przypadku zgagi

Zgaga nie jest niebezpieczna, jeśli występuje sporadycznie. Wtedy najczęściej wystarczy sięgnąć po jedną z metod jej zwalczania. Ulgę przynoszą leki bez recepty zobojętniające treść żołądkową i powlekające błonę śluzową ochronną warstwą. Poza tym każdy zna domowe metody na pokonania zgagi: zalicza się do nich napary z rumianku czy dziurawca, picie dużej ilości wody mineralnej, żucie gumy czy zjedzenie imbiru. Niektórzy sięgają również po szklankę mleka, jednak trzeba wiedzieć, że przynosi ona tylko chwilową ulgę.

Przewlekła zgaga

Jeśli zgaga pojawia się cyklicznie i zmiana nawyków żywieniowych nie przynosi rezultatu, należy znaleźć przyczynę pojawiania się problemu. Zgagę mogą wywoływać wrzody żołądka lub dwunastnicy. Dlatego ważna jest obserwacją objawów towarzyszących. Zwłaszcza, gdy nasila się ból żołądka i pojawiają się nudności. Często dolegliwość mija zaraz po zakończeniu posiłku, ale może się również wzmagać podczas położenia się na boku albo schylaniu się. Zgaga może również towarzyszyć przewlekłej niestrawności: prócz bólu żołądka, może występować odbijanie się oraz wzdęcia; niepokojące może być pieczenie w części zamostkowej klatki piersiowej. Przyczyną przewlekłej zgagi może być również upośledzenie zwieracza przełyku, co jest konsekwencją choroby refluksowej żołądka.

Diagnostyka zgagi

W wypadku przewlekłej zgagi, warto udać się do lekarza pierwszego kontaktu, który po wstępnym wywiadzie może wydać decyzję o skierowaniu do specjalisty, a ten z kolei Zleci przeprowadzenie niezbędnych badań. Ich wykonanie jest ważne, ponieważ są one niezbędne do zdiagnozowania nieprawidłowości działania układu pokarmowego oraz występowania dodatkowych schorzeń. Warto pamiętać, że np. nieleczone wrzody żołądka i refluks mogą być przyczyną np. choroby nowotworowej. W przypadku stwierdzenia przez lekarza jakichkolwiek nieprawidłowości, zaleci on odpowiednie leczenie.

Jak unikać zgagi?

Jak wiemy zgaga, nie zawsze jest groźna, ale warto jej zapobiegać. Czego należy przestrzegać? Przede wszystkim należy urozmaicić swój jadłospis: tłuste posiłki zastąpić lekkostrawnymi, które obfitują w błonnik pokarmowy oraz produkty pochodzenia roślinnego. Ponadto warto zrezygnować z używek – częstego picia alkoholu, palenia papierosów oraz picia mocnej kawy. Dodatkowo warto odciążyć żołądek: zjadać mniejsze porcje pokarmów, za to częściej (nawet pięć posiłków dziennie). Ponadto trzeba wykluczyć produkty, które mogą powodować zgagę. Zalicza się do nich cebulę, czosnek, pomidory, cytrusy, ostre przyprawy, czekoladę, a także napoje gazowane.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama