Reklama

Przeciwutleniacze – na grypę i przeziębienie

Stare powiedzenie mówi: Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Dlatego jeśli nie chcemy, by po raz kolejny przeziębienie i grypa „zaskoczyły” nas w sezonie zimowym, warto regularnie wzmacniać układ odpornościowy, by w okresie zwiększonego ryzyka zachorować nasz organizm mógł skutecznie się bronić. Jednym z najprostszych sposobów jest odpowiednio skonstruowana dieta, uwzględniająca bogate źródła przeciwutleniaczy, które w naturalny sposób poprawiają odporność. Przeciwutleniacze to związki chemiczne, które hamują proces powstawania wolnych rodników, czyli cząsteczek działających destrukcyjnie na komórki organizmu. Uszkodzenie komórek osłabia natomiast układ odpornościowy. Całoroczna dieta bogata w produkty zawierająca przeciwutleniacze w prosty sposób zneutralizuje działanie wolnych rodników i ochroni organizm przed infekcjami.

Reklama

Źródłem przeciwutleniaczy są przede wszystkim

świeże warzywa i owoce

. Zdolność pochłaniania wolnych rodników określa wskaźnik ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Jest to miara pojemności antyoksydacyjnej dla produktów spożywczych. Wartości ORAC zostały przeliczone dla porcji artykułów żywnościowych o masie 100 g i wyrażone w mikromolach TE. Do najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych produktów zawierających przeciwutleniacze należą m.in. owoce cytrusowe, wiśnie, kurkuma i ciemna czekolada.

Owoce cytrusowe

(ORAC 2,103) są nie tylko źródłem witaminy C, ale również antocyjanów, które zalicza się do przeciwutleniaczy. Substancje te są pomocne w przyswajaniu witaminy C, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, obniżają ciśnienie. Są też naturalnym barwnikiem roślinnym odpowiadającym m.in. za czerwony kolor wiśni, które są kolejnym popularnym źródłem przeciwutleniaczy (ORAC 3,747). Sięgając po nie warto kierować się kolorem, ponieważ im ciemniejszy owoc, tym więcej przeciwutleniaczy zawiera.

Na liście produktów o dużej zawartości antyoksydantów znajduje się również często stosowana w kuchni

kurkuma

(ORAC 127,068). Ta indyjska przyprawa posiada w swoim składzie kurkuminę, która skutecznie neutralizuje wolne rodniki bezpośrednio blokując ich działanie, a także reguluje pracę komórek poprzez osadzanie się w błonach komórkowych. Dzięki temu komórki są bardziej odporne na infekcje. Dla zwiększenia ogólnej odporności organizmu kurkumę powinno dodawać się codziennie do przynajmniej jednego dania.

A na koniec dobra wiadomość dla miłośników słodkości. Bogatym źródłem przeciwutleniaczy (ORAC 245,100) jest

czekolada

! Niestety, nie każda. Właściwości antyoksydacyjne posiada tylko gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao. Spośród zawartych w słodkiej tabliczce przeciwutleniaczy najcenniejsze są polifenole i flawonoidy, które wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama