Reklama

Prosty sposób na przeziębienie i grypę

Jak wiele rodzin każdej zimy borykamy się z grypą i przeziębieniem. Na szczęście zazwyczaj jest to tylko przeziębienie. Gdy pojawiają się jego pierwsze objawy, wiem, co muszę zrobić. Są takie sposoby jak nalewka lub syrop z jagód bzu, słona kąpiel czy ciepłe napary, które pomogą wzmocnić system odpornościowy. W tym roku dodaliśmy coś nowego do naszej listy sposobów. Składniki tego leku można znaleźć w prawie każdej kuchni. A więc czego potrzebujesz, by pokonać przeziębienie i grypę?

Rzeczy, których potrzebujesz

* 1 cytryna (najlepiej organiczna, bo będzie też potrzebna skórka)

* 1 główka czosnku

* 10 cm korzenia imbiru

* Naturalny miód

* Gorąca woda

Cytryna

Wiadomo, że cytryny mają dużo właściwości, zarówno sok jak i miąższ, jednak niewielu ludzi wie, że skórka również jest zdrowa. Biała błona ma gorzkawy smak, jednak wspomaga trawienie i funkcjonowanie wątroby. Cytryny zawierają dużo witaminy C, witaminy A, beta-karotenu, wapnia, kwasu foliowego, magnezu i potasu.

Czosnek

Allicyna i alliina to substancje zawarte w czosnku, które są odpowiedzialne za ich przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne działanie. Te substancje występują także w innych roślinach amarylkowatych, jak cebula czy szalotka, jednak czosnek zawiera ich największe stężenie. Czosnek łatwo można wyhodować we własnym ogródku.

Imbir

Świeży imbir pobudza system immunologiczny do walki z bakteriami i wirusami, a także rozrzedza wydzielinę płucną i ma działanie rozgrzewające.

Przygotowanie:

Pokrój cytrynę na ćwiartki.

Obierz czosnek i imbir.

Zmiksuj cytrynę, czosnek i imbir w blenderze, aż powstanie gładka masa.

Zażywaj od razu lub w razie potrzeby przechowuj w zamrażalce w formie kostek do lodu. 

By przygotować szklankę tej mikstury, wystarczy łyżka masy lub jedna zamrożona kostka dodane do gorącej wody. Dodaj miodu do smaku. Jeśli są jakieś grudki, wystarczy je usunąć i od razu wypić całość.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama