Reklama

Produkty, które szkodzą trzustce

Trzustka to niewielki narząd, który pełni niezwykle ważne funkcje w organizmie. Produkuje sok trzustkowy, umożliwiający trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Oprócz tego wytwarza dwa hormony regulujące poziom cukru we krwi – insulinę i glukagon. Chora trzustka długo nie daje o sobie znać, aż utworzy się ostry stan zapalny, któremu towarzyszy silny, przeszywający ból. Dlatego tak ważna jest profilaktyka, która pozwoli zachować ten narząd w dobrym stanie. Szczególnie może w tym pomóc odpowiednia dieta wykluczająca produkty szkodliwe dla trzustki. Nie służą jej zwłaszcza smażone, ciężkostrawne dania, podroby oraz alkohol, ale nawet surowe warzywa i owoce mogą niekorzystnie wpłynąć na jej pracę. Co jeszcze może zaszkodzić trzustce?

Reklama

Alkohol

Najbardziej niebezpieczny dla trzustki jest alkohol, który zresztą wpływa negatywnie na cały organizm. Nadmierne spożycie alkoholu odpowiada aż za 80 proc. zachorowań na ostre zapalenie trzustki. Objawem choroby jest silny ból nadbrzusza i upośledzenie pracy trzustki. Toksyczne substancje zawarte w alkoholu niszczą komórki tego narządu, zwłaszcza te, które odpowiadają za produkcję soku trzustkowego. Alkohol może także prowadzić do rozwoju raka trzustki. Aż 95 proc. chorujących na ten nowotwór umiera w ciągu 5 lat od rozpoznania.

Tłuste i smażone potrawy

Mięso smażone na patelni, frytki czy panierowany kurczak mają wielu miłośników, jednak są to produkty bardzo niekorzystne dla zdrowia. Tłuste i smażone potrawy są ciężkostrawne i obciążają trzustkę, zmuszając ją do wytężonej pracy. W dodatku w produktach przygotowywanych na głębokim oleju wytwarzają się tłuszcze trans, które wywołują stany zapalne i prowadzą do otyłości. W efekcie może dojść do zwłóknienia i zaniku tkanki gruczołowej oraz rozwoju cukrzycy. By dbać o trzustkę, należy zrezygnować z wołowiny, wieprzowiny, baraniny i gęsiny, a zamiast tego spożywać chude gatunki mięs i ryb, m.in. kurczaka, indyka, dorsza lub pstrąga. Nie powinno się też panierować mięsa, a zamiast smażenia wybierać gotowanie na parze lub pieczenie w folii bez tłuszczu.

Podroby

Niezbyt korzystne dla trzustki są także podroby, które w ostatnim czasie cieszą się dużą popularnością. Wątróbka, flaczki, nóżki cielęce czy żołądki zawierają jednak sporo nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co obciąża trzustkę. Dodatkowo podroby z niepewnego źródła mogą być naszpikowane sterydami, antybiotykami i hormonami wzrostu.

Słodycze

Kolejnym szkodliwym produktem dla trzustki jest rafinowany cukier, który prowadzi do stanów zapalnych. Przyczynia się także do cukrzycy, która często towarzyszy chorobom trzustki. Dlatego warto zrezygnować ze spożywania słodyczy, dżemów, syropów owocowych, napojów gazowanych i innych artykułów, które obfitują w cukry proste. Warto wiedzieć, że cukier znajduje się tez w pieczywie, płatkach śniadaniowych czy nawet w ketchupie i innych gotowych sosach.

Surowe warzywa i owoce

Co ciekawe, trzustce nie służą również surowe warzywa i owoce, których powinno spożywać się jak najwięcej ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów. Nie oznacza to jednak, że osobom z niedomagającą trzustką zakazane są warzywa i owoce. Nie powinny one jedynie spożywać ich surowych, gdyż mogą powodować problemy trawienne (wzdęcia, ból brzucha czy biegunkę). Najlepiej więc dodawać warzywa do zup lub gotować na parze, a z owoców przygotować przecier czy też kompot. Przy przewlekłym zapaleniu trzustki należy też zrezygnować z warzyw wzdymających: kapusty, strączków, cebuli, pora i czosnku.

Papierosy

Alkohol to nie jest jedyna używka, która szczególnie wyniszcza trzustkę. Także palenie papierosów może zwiększać ryzyko zapalenia tego narządu, a nawet nowotworu. Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Danii przeprowadzili badanie na przestrzeni 20 lat, z którego wynika, że 46 proc. pacjentów z przewlekłym zapaleniem trzustki stanowili palacze. Dla ogólnego zdrowia i stanu trzustki warto więc przezwyciężyć ten nałóg.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama