Reklama

Produkty, które oczyszczą twoje naczynia krwionośne

Częstość występowania chorób układu krążenia rośnie z dnia na dzień, i coraz więcej ludzi umiera z ich powodu. Jednym z głównych powodów rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest zatkanie tętnic. Zdrowe tętnice są elastyczne, mocne i wolne od jakichkolwiek osadów. Ale gdy tłuszcz, cholesterol i inne substancje odkładają się w tętnicach, mogą się one zatkać i ostatecznie stają się wąskie i twardnieją . Ten stan, który powoduje zmniejszenie przepływu krwi przez tętnice, nazywany jest miażdżycą. Oto najlepsze produkty, które należy jeść codziennie aby oczyścić naczynia krwionośne ze złogów.

Reklama

Czosnek

Pierwszym zdrowym produktem żywnościowym, który pomoże naturalnie oczyścić twoje tętnice jest czosnek. Czosnek jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają hamować działanie wolnych rodników, dzięki czemu jest idealnym składnikiem w zapobieganiu chorobom serca i zablokowanym tętnicom. Regularne spożywanie czosnku obniża poziom “złego” cholesterolu LDL we krwi. Rozszerza naczynia krwionośne, poprawia krążenie krwi i zapobiega zatorom aorty.

Granaty

Granaty zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Mogą pomóc także w redukcji złogów tłuszczowych w tętnicach, a tym samym pomagają uniknąć poważnych problemów z układem krążenia, takich jak na przykład miażdżyca.

Jedz 1 do 2 świeżych owoców granatu codziennie. Można też raz dziennie wypić szklankę świeżo wyciśniętego soku z granatów.

Zielona herbata

Zielona herbata zawiera silne przeciwutleniacze, które mogą pomóc sprawić, że twoje tętnice pozostaną czyste i zdrowe. Przeciwutleniacze również odgrywają kluczową rolę w poprawie stanu zdrowia delikatnych komórek śródbłonka, wyściełających naczynia krwionośne, co z kolei obniża ryzyko chorób serca.

Szpinak

To smaczne i pożywne zielone warzywo liściaste ma wiele korzyści dla zdrowia, w tym dla zdrowia serca. Szpinak jest bogatym źródłem tlenku azotu, co sprawia, że ​​tętnice nie ulegają osadzaniu się płytek cholesteroli i spowalnia krzepnięcie krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko udaru i zawału serca.

Ponadto, wysoka zawartość witamin A i C zapobiega przywieraniu “złego” cholesterolu do ścian naczyń krwionośnych, a tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy. Szpinak jest bogaty w potas i kwas foliowy, z których oba są główną linią obrony organizmu przed wysokim poziomem cholesterolu oraz ciśnieniem krwi.

Szparagi

Szparagi są naturalnym pożywieniem korzystnym dla zdrowia tętnic. Mogą obniżyć ciśnienie krwi i zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi. Witaminy z grupy B, zwłaszcza B6, zawarte w szparagach obniżają poziom homocysteiny (aminokwasu związanego z chorobami serca), i białka C-reaktywnego (marker stanu zapalnego).

Awokado

Awokado zawiera sporą ilość zdrowych tłuszczów i innych ważnych składników odżywczych, które zwiększają poziom cholesterolu we krwi poprzez obniżenie LDL i podnoszenie poziomu “dobrego” cholesterolu HDL. Lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL) pomagają utrzymać tętnice czyste i bez żadnych złogów. Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie bogatej w awokado może poprawić profil lipidowy u zdrowych, a szczególnie w przypadkach pacjentów z hipercholesterolemią, nawet jeśli poziom trójglicerydów również jest podwyższony.

Ponadto, witamina E zawarta w awokado zapobiega utlenianiu cholesterolu.

Kurkuma

Kurkuma zawiera związek zwany kurkuminą, który ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co pomagają w poprawie zdrowia serca. Kurkumina chroni układ krążenia przed uszkodzeniem poprzez ograniczenie i zapobieganie zatykaniu tętnic. Ponadto obniża poziom cholesterolu LDL czyli "złego" cholesterolu, co zmniejsza jego gromadzenia się w tętnicach.

Dodaj 1 łyżeczkę kurkumy do szklanki ciepłego mleka. Wypijaj taką miksturę 1 lub 2 razy dziennie.

Jabłka

Jedno jabłko na dzień jest tajemnicą czystych tętnic. Jabłka zawierają określonego rodzaju włókna, znane pektynami, co zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi.

Ponadto duża ilość flawonoidów w jabłkach pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Również, potas i magnez zawarty w jabłkach pomaga utrzymać ciśnienie krwi pod kontrolą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama