Reklama

Produkty, które można jeść po operacji ominięcia jelitowo-żołądkowego

Dla osób, które cierpią na nadwagę, stracenie zbędnych kilogramów i przejście na zdrowy tryb życia, stanowi solidne wyzwanie. Niektórzy z nich są tak zdesperowani, że decydują się na operację ominięcia jelitowo-żołądkowego. Miej jednak na uwadze, że ta operacja nie jest rozwiązaniem problemów z otyłością, a tylko wskazaniem odpowiedniej drogi. Kluczem jest to, aby zrozumieć, jak działa to narzędzie. Po operacji musisz stale monitorować swój stan zdrowia i uważać na wiele rzeczy. Należy także pilnować zaleceń żywieniowych. Poniżej znajduje się lista dziesięciu produktów, po które możesz sięgać.

1. Chudy drób

Białka są niezwykle istotne po operacji, należy jednak obierać mięso ze skóry, by usunąć tłuszcz. Białko nie tylko jest pomocne w leczeniu, ale jest również istotne dla zachowania zdrowia.

2. Jajka

Jajka są kolejnym wspaniałym pomysłem, by wprowadzić do swojego organizmu więcej białka. Pamiętaj jednak, by unikać jaj niedogotowanych oraz tych gotujących się zbyt długo.

3. Soczewica

Kubek soczewicy zawiera 18 gramów białka i 15 gramów błonnika, które są niezbędne dla naszego układu pokarmowego.

4. Jogurt

Jedzenie beztłuszczowego, niesłodzonego jogurtu świetnie działa na jelita oraz dostarcza twojemu organizmowi wapnia. Jeśli nie przepadasz za naturalnym jogurtem, możesz dodać do niego trochę jagód lub innych owoców.

5. Ryby

Są doskonałe z powodu małej ilości kalorii i dużej zawartość białek oraz niezbędnych dla funkcjonowania mózgu i serca kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele ryb zawiera również witaminę D - niezbędną przy leczeniu leków i depresji.

6. Kalafior gotowany na parze

Jest niskokaloryczny, zawiera dużą ilość błonnika oraz mikroelementów. Znane są jego właściwości przeciwzapalne oraz podnosi ciśnienie krwi. Ważną zaletą kalafiora jest także jego uniwersalność - możesz przyrządzać go na wiele sposobów, a nawet jeść na surowo. Jest wspaniałym zamiennikiem dla wielu innych warzyw, które mogą powodować bóle brzucha.

7. Cynamon

Dodaje smaku potrawom jak również obniża poziom glukozy we krwi.

8. Owsianka

Gotowane, bezcukrowe zboża takie jak owies są wspaniałe dla twojego żołądka i jelit. Ważne jest, by po operacji unikać niektórych rodzajów zbóż, między innymi białego chleba i zamiana ich na te pełnoziarniste.

9. Jagody

Jagody są zdrowe, ponieważ mają niską zawartość cukru i są bogate w przeciwutleniacze. Borówka amerykańska, malina, jeżyna czy truskawka dodatkowo smakują świetnie. Jagody również można dodać do wielu dań lub spożywać na surowo. Unikaj natomiast owoców bogatych w cukier, takich jak banany czy mango. Także suszone owoce nie powinny być zbyt częste w twojej diecie.

10. Woda

Niezwykle ważne jest, by przez cały czas pozostawać odpowiednio nawilżonym. Unikaj jednak picia 30 minut przed i po posiłku. Nie pij także napojów gazowanych. Najlepszym rozwiązaniem jest właśnie zwykła woda.

Inne porady: .

Nie pij podczas jedzenia, może to spowodować problemy gastryczne

Nie pij łapczywie, gdyż wprowadzasz w ten sposób dużo tlenu do jelit.

Unikaj cukru i alkoholu

Nie powinieneś jadać przekąsek takich jak popcorn, orzechy, nasiona czy kokos. Obserwuj swoje ciało i w razie wątpliwości porozmawiaj z lekarzem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama