Reklama

Porost islandzki: Niezwykłe właściwości i zastosowania

Porost islandzki, często określany mianem płucnicy islandzkiej, gatunkowo należy do grzybów. Najczęściej występuje na terenach chłodnych, bądź wilgotnych i od wieków znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej. Z racji swojej ogromnej popularności obecnie jest bardzo rzadko spotykany. W Polsce znajduje się pod ochroną gatunkową, ale wciąż nie brakuje terenów, gdzie występuje naturalnie. Porost islandzki posiada szereg nietuzinkowych właściwości i choćby dlatego warto się nim zainteresować. Leczy przede wszystkim dolegliwości dermatologiczne oraz te związane z układem oddechowym. Na co jeszcze pomoże porost islandzki? Przekonajmy się.

Reklama

Czym jest porost islandzki?

Porost islandzki jest grzybem, który rośnie w wielu miejscach na świecie. Z racji tego, że tworzy symbiozę z glonem, zalicza się go do porostów. Najczęściej występuje w klimacie umiarkowanym i chłodnym. Tworzy zwarte kępki, które osiągają wielkość do 10 cm. Przyjmują one różną barwę (w zależności od stopnia nasłonecznienia) oraz nieregularne kształty zakończone wypustkami. Porost islandzki był w Polsce niezwykle powszechny, gdyż stanowił remedium na szereg dolegliwości zdrowotnych. Obecnie jest pod ścisłą ochroną, zatem nie można gromadzić go samodzielnie.

Właściwości zdrowotne porostu islandzkiego

Porost islandzki był powszechnie wykorzystywany w medycynie ludowej. Współcześnie również korzysta się z dobrodziejstw, jakie oferuje ten wspaniały i naturalny środek. Jest ceniony za swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i osłonowe. Przede wszystkim okazuje się nieoceniony podczas dolegliwości związanych z górnymi drogami oddechowymi. Świetnie sprawdza się w leczeniu bólu gardła, kaszlu oraz niweluje problem zalegającej wydzieliny. Łagodzi stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej oraz szybko usuwa chrypkę. Dodatkowo polecany jest dla palaczy oraz osób pracujących w klimatyzowanych pomieszczeniach.

Idealny środek na dolegliwości trawienne

Porost islandzki jest znany również z korzystnego działania na układ pokarmowy. Jego właściwości pozwalają sprawnie wyleczyć dolegliwości związane ze stanami zapalnymi, ale również łagodzi zgagę, pomaga podczas niestrawności, niweluje nadmiar kwasów żołądkowych oraz reguluje pracę całego układu pokarmowego. Warto wiedzieć, że porost islandzki polecany jest dla osób, które borykają się z chorobą lokomocyjną. Poza działaniem związanym z układem pokarmowym, korzystnie wpływa na układ moczowy oraz stymuluje odporność, aby organizm lepiej radził sobie z atakującymi go infekcjami. Świetnie wpływa na nasze nerwy; uspokaja nas oraz wycisza.

Porost islandzki na urodę

Porost islandzki jest również przydatny dla pań, które dbają o swoją urodę. Stanowi składnik wielu preparatów kosmetycznych, które łagodzą zmiany bakteryjne skóry oraz zmniejszają potliwość ciała. Okazuje się nieoceniony dla osób, które posiadają cerę trądzikową. Porost islandzki świetnie oczyszcza skórę, odpowiednio ją nawilża oraz łagodzi stany zapalne. Niektórzy stosują kompresy z wyciągów tego grzyba po to, aby usunąć nieestetyczne cienie pod oczami.

Jak najlepiej przyjmować porost islandzki?

Porost islandzki możemy przyjmować w postaci kapsułek, pastylek do ssania oraz suszu, z którego można przygotować napar. Przepis jest banalny. Wystarczy dwie łyżeczki porostu islandzkiego zalać szklanką wrzącej wody. Całość należy zostawić na pewien czas, aby wystygła. Przygotowaną w ten sposób mieszankę można przyjmować doustnie albo nałożyć na twarz. Niestety, porost islandzki może wywoływać reakcje alergiczne. Jeśli podczas kuracji wystąpią jakiekolwiek niepokojące objawy, należy koniecznie odstawić specyfik i udać się do lekarza.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama